Екдистеронът е много важен компонент с изключителен ефект, съдействащ за постигане на максимума на генетичния потенциал на всеки спортуващ индивид....
Л-Аланин е аминокиселина със особено значение за премахването на мазнини. Аланинът реално използва кръвната захар, за да дава енергия на...
Л-Аргининът е аминокиселина, която напоследък се включва в състава на много добавки поради изключителното й свойство да задържа азота, а...
Л-Аспаргинът е аминокиселина, открита през 1806г., която се грижи за това да поддържа баланса в нервната ни система – т.е....
Л-Валинът е незаменима аминокиселина с разклонена верига, която стимулира нарастването на мускулната тъкан, повишава физическата издръжливост и е един от...
Л-Глицинът е най-малката по размер аминокиселина, но оказва мощно въздействие върху нашето тяло и е свързана с голям набор биохимични...
Л-Глутаминът е основна незаменима аминокиселина, която е субстрат за производството на други аминокиселини и притежава силно изразено анаболно, енергетично и...
Л-Изолевцин е незаменима аминокиселина с разклонена верига, която стимулира нарастването на мускулната тъкан и повишава физическата издръжливост. Дава енергия и...
L-карнитин е естествена субстанция в тялото, която се намира в храните, преди всичко в месото (мускулите). Той е класифициран като...
Л-Карнозинът е 100% естествена субстанция, наречена дипептид, състояща се от две аминокиселини (бета-аланил-L-хистидин). Той често се нарича невропептид поради неговите...
Л-левцинът е незаменима аминокиселина с разклонена верига, която стимулира нарастването на мускулната тъкан и повишава физическата издръжливост. Тя дава енергия...
Л-Лизинът е една от аминокиселините с най-голяма важност за растежа и развитието. Използва се от тялото за абсорбиране на калций,...
Л-Метионин съдейства за разграждането и употребата на мазнините, което от своя страна повишава нивата на тестостерона. Елиминира излишните мазнини от...
Уникален комплекс от 100% чисти аминокиселини за стимулиране отделянето на хормона на растежа при активно спортуващи. Комплексът от трите аминокиселини...
Л-Пролин е аминокиселина, прекурсор на колагена, който от своя страна е основен градивен елемент на сухожилия, хрущяли, връзки, артерии, вени,...
Л-Серинът е аминокиселина, от която тялото ни се нуждае, но не произвежда. Тя се набавя със здравословен хранителен режим или...
L-теанинът е не толкова известна, но доста често срещана аминокиселина, налична най-вече в зеления чай матча. L-Теанинът е една от...
Л-Тирозин е аминокиселина, която помага при умора и стрес. Съдейства за подобряване на концентрацията и за пълноценно провеждане на тренировъчния...
Л-Треонин е незаменима аминокиселина, която се съдържа в централната нервна система. Спомага за формирането на колагена, зъбния емайл и мускулната...
Л-Триптофан е аминокиселина, която, когато получи достъп до мозъка, се превръща в невротрансмитера серотонин. При нужда триптофанът може да се...
Л-Фенилаланин е аминокиселина, която не се произвежда от тялото. Тя трябва да се приема чрез храната или чрез хранителни добавки....
Л-Хистидин е незаменима аминокиселина, която участва в процеса на формиране на протеините и наличността й в тялото влияе върху някои...
Л-Цистеин е аминокиселина, която често се предлага като хранителна добавка. Използва се като помощно средство при лечението на диабет, колит,...
Основната задача на L-Цитрулин в тялото е да оптимизира кръвното насищане на тъканите, което е от изключителна важност за провеждането...
Хемоглобинът изпълнява една от най-важните функции в тялото - снабдяването на клетките с кислород. Хемоглобинът е добър пример за това...
SOD (superoxide dismutase) – Супероксид Дисмутаза е ензимна реакция, която катализира унищожаването на супероксидните свободни радикали. СОД пречи на вредните...
Гъбата агарикус блазеи (Agaricus blazei Murrill) съдържа много витамини и минерали, като освен това и голямо количество полизахариди, преди всичко...
Гъбата агарикус блазей (Agaricus blazei Murrill) съдържа много витамини и минерали, като освен това и голямо количество полизахариди, преди всичко...
Над 150 вещества в алоето са известни днес, сред тях полизахариди, витамини, минерали и аминокиселини. Една от най-големите изненади, които...
Алфа-липоевата киселина е една от малкото хранителни добавки, които минават кръвно-мозъчната бариера, т.е. може да навлезе в извънклетъчната течност на...
Ананасът е богат на Витамин С, витамин А, тиамин, рибовлафин, пантотенова киселина, магнезий, калий, бета-каротен, калций и желязо. Ананасът е...
Анасонът (Pimpinella anisum) е билка, която се използва най-често като средство за лечение на различни заболявания на стомашно-чревния тракт като...
Аронията (Aronia melanocarpa) съдържа освен витамини (витамин Е, бета-каротин и фолиева киселина), минерали и фибри (калий, калций, магнезий, цинк, и...
Аронията (Aronia melanocarpa) съдържа освен витамини (витамин Е, бета-каротин и фолиева киселина), минерали и фибри (калий, калций, магнезий, цинк, и...
Артишокът (Cynara scolymus) е тръноподобно, силно растение от семейството Сложноцветни (Asteraceae). През 2003 г. артишокът бе избран за лечебно растение...
Синьо-зелените водорасли Артроспира (Arthrospira) съдържат полизахарид, наречен "калциев спирулан", който може индиректно да действа срещу ретровируси като затруднява проникването на вируси в...
Асаи (Акай) бери (Euterpe oleracea) е суперхрана, която спокойно можем да кажем, че е една от десетте най-полезни храни в...
Аскофилум Нодозум (Ascophyllum Nodosum) e кафяво водорасло от семейство Fucali. То има силно изразено антибактериално действие, както и защитно действие върху...
Аскофилум Нодозум (Ascophyllum Nodosum) e кафяво водорасло от семейство Fucali. То има силно изразено антибактериално действие, както и защитно действие...
Астрагал (Astragalus) е растение, произхождащо от Азия, което се използва за общо укрепване на организма и за подобряване на ефективността...
Аденозин трифосфат /АТФ (ATP) е химично съединение, което съществува във всички човешки клетки и е един от основните “играчи” в...
Приличащата на череша Ацерола (Malpighia Glabra) се отглежда предимно в Бразилия, Мексико, Ямайка, а също така и в Азия. Тя...
В Аюрведа се използват ползите на около 7500 растения като Ашваганда стои на върха на пирамидата по популярност и ползи,...
Базиликум (Ocimum basilicum) или босилек е една от най-разпространените билки в цял свят, която има и редица важни ползи за здравето....
Бамбуковите кълнове са изключително полезни за здравето. Те притежават антибактериално, противовирусно, противогъбично и антипаразитно действие. Екстрактът от бамбукови кълнове алкализира...
Бамбуковите фибри имат много високо съдържание (над 95%) на баластни вещества и са важни за хранителната физиология, защото обогатяват храната...
Бета-Аланин е естествена амино-киселина, която в мускулната клетка заедно с L-Хистидин съставя карнозин. Бета-Аланин е лесен за усвояване и изключително...
Бета-глюканът е полизахарид, който се съдържа в клетъчните стени на различни природни източници като мая, зърнени култури, гъби и др....
Бета-каротин (Витамин А) е силен антиоксидант. Има значение за очите и като съставна част на зрителния пигмент родопсин е отговорен...
Биотинът (витамин В7 или по-рядко витамин H), подобно на всички витамини от В комплекса, е необходим за гладкото протичане на...
Биофлавоноидите са група полифенолни антиоксиданти, които намаляват образуването на кръвни съсиреци и чупливостта на стените на капилярите. Намаляват чупливостта на...
Коренището на Бодливия залист (Ruscus aculeatus), наричан също миши трън, миши чемшир и самодивски чемшир, съдържа стероидни сапонини, идентифицирани и...
Борът е елемент, който се съдържа в костната тъкан и подпомага метаболизма на минералите калций, магнезий, фосфор и витамин D....
Боровинките (Vaccinium myrtillus) съдържат антоцианин и антицианидин, които действат като антиоксиданти. Те участват и в изграждането на специфичните пръчковидни клетки...
Бромелаинът е биоактивен природен ензим, извлечен от стъблото и плодовете на ананас, който разгражда протеините в човешкото тяло. Известен още...
Бял пипер се получава от напълно зрели плодове на пипера (Piper Nigrum). Външната обвивка и месестата част на пиперовия плод...
Проучвания показват, че в младите листа на белия чай се съдържат повече антиоксиданти от тези на зеления чай. Една чаша...
Проучвания показват, че в младите листа на белия чай се съдържат повече антиоксиданти от тези на зеления чай. Една чаша...
Валериана (Valeriana Officinalis) е билка, известна със своите седативни качества, със способността си да успокоява централната нервна система и да...
Витамин А поддържа имунната система, зрението (заедно с цинка), повишава устойчивостта на организма към инфекциозни заболявания. Има значение за очите...
Витамин В1 играе важна роля за правилното функциониране на мускулите и нервите. Подобно на други витамини от групата B той...
Витамин В12 е нужен само в малки количества, но играе важна роля при клетъчното делене и клетъчния растеж. Витамин В12...
Метилкобаламинът е една от двете биологично активни коензимни форми на витамин В12. Витамин В12 е нужен само в малки количества,...
Витамин В2 играе централна роля в обмяната на веществата. Той подкрепя превръщането на въглехидрати, протеини и мазнини в енергия. Витамин...
Рибофлавин 5-натриев фосфат е максимално изчистена форма на витамин В2, която се абсорбира оптимално от организма. Рибофлавин 5-натриев фосфат е...
Ниацинът, който се нарича още витамин B3, помага заедно с другите витамини от групата B за гладкото функциониране на обмяната...
Витамин В5 е познат и като пантотенова киселина и се съдържа в почти всички храни. Витамин В5 е от съществено...
Тялото се нуждае от витамин В6 (наречен и пиридоксин), за да преобразува аминокиселини от храната в свои собствени протеини. Витамин...
Пиридоксал-5-фосфат-монохидрат е максимално изчистена форма на витамин В6, която се абсорбира оптимално от организма. Пиридоксал 5 фосфат монохидрат е веществото,...
Холекалциферолът (или кратко Калциол), витамин D3 е физиологично проявяващият се във всички нерастителни еукариоти и съответно и при хората витамин...
Витамин Е е най-известен като мастно-разтворим "ловец на свободни радикали". Точно като витамините А и C, той защитава клетките на...
Витамин К е от ключова важност за съсирването на кръвта, ограничава кръвотечението и предотвратява прекомерно кървене. Случаите на дефицит на...
Когато става въпрос за настинки, витамин С е в устата на всички - буквално, защото той дава ценна подкрепа за...
Галангалът (Alpinia officinarum) е често използвано лечебно растение и подправка, роднина на джинджифила. В билколечението се използва, съдържащото се в...
Активната съставка в Гарциния Камбоджа (Garcinia Cambogia) - хидроксилимонена киселина (Hydroxy-citric-acid = HCA) се намира предимно в изсушената кора на...
Гинко Билоба (Ginkgo Biloba) е един от най-древните дървесни видове на Земята. Това дърво е единственият жив представител на Ginkgoales...
Гинко Билоба (Ginkgo Biloba) е един от най-древните дървесни видове на Земята. Това дърво е единственият жив представител на Ginkgoales...
Глицеринът е тривалентен алкохол и служи в обвивката на меки желатинови капсули като влагозадържащо средство, за да не станат чупливи...
Глогът е една от най-полезните за сърцето билки. Той регулира сърдечния ритъм, хармонизира биологическите процеси и има седативен ефект върху...
Глюкозаминът участва във формирането на ставните повърхности, костната тъкан, сухожилията, мускулите, вените, артериите и сърдечните клапи. Той е съставна част...
Глюкозаминът участва във формирането на ставните повърхности, костната тъкан, сухожилията, мускулите, вените, артериите и сърдечните клапи. Той е съставна част...
Годжи бери, известно още като вълче грозде, е древно растение със силно лечебни свойства. Годжи бери е мощен антиоксидант и...
Горчивият пъпеш (Momordica charantia) е екзотичен плод, който е известен като едно от най-добрите растителни средства за лечение на диабет....
Горчивият пъпеш (Momordica Charantia) е екзотичен плод, който е известен като едно от най-добрите растителни средства за лечение на диабет....
Учените изучават свойствата на гравиола от 40-те години на миналия век. В скрининговата програма върху растенията, проведена през 1976 година...
Грифония Симплицифолия е катерлив храст, в чиито семена се съдържа 5-хидрокситриптофан. Той е важен градивен елемент в човешкия организъм, който...
OPC е съкращение за група от вещества, олигомери на процианидини, които се срещат главно в гроздовите семки. Тези горчиви полифеноли...
OPC или олигомер процианидините са много мощни и понякога са наричани суперантиоксиданти на природните източници. Тяхното антиоксидантно действие се определя...
Ако се чувствате слаби и немотивирани, тогава имате нужда от малко естествен кофеин, който да раздвижи отново кръвта ви. Гуараната...
Девесилът (Levisticum officinale) е лечебно растение за укрепване на имунната система, за сила и тонус след преболедуване, понижаване на възпалението...
В Китай за джиаогулан / гиностема казват, че е билката на безсмъртието. Иначе известен като южен женшен (макар че няма...
Ароматът на джинджифил (Zingiber officinale) е приятен, вкуса е пикантен до лют. Джинджифиловият корен съдържа вискозен балсам (Олеорезин) от етерични...
Ароматът на джинджифил (Zingiber officinale) е приятен, вкусът пикантен до лют. Джинджифиловият корен съдържа вискозен балсам (Олеорезин) от етерични масла...
Диосгенин (екстракт 95%) е растителен стерол в сладките картофи, който се доказва като ефективен субстрат за естественото производство на стероиди...
Диосминът е биофлавоноид от цитрусови плодове, който се използва за помощно средство при лечението на венозна недостатъчност и подпомага нормалното...
Доломитът е добър източник на естествен калций и магнезий в естественото съотношение Ca/Mg от около 2:1. Калцият е количествен елемент...
Ликопенът е червеният пигмент, съдържащ се в доматите, грейпфрута, кайсиите, пъпешите и др., с потенциални свойства да предпазва от рак....
Дългият пипер, известен още като Индийски дълъг пипер (Piper Longum), е растение, което едновременно е част от древните Аюрведичните лечения,...
Дългият пипер, известен още като Индийски дълъг пипер (Piper Longum), е растение, което освен, че е част от древните Аюрведичните...
Дяволски нокът (Harpagophytum procumbens) е южноамериканско растение, известно със способността си да облекчава болката при възпалени стави и да съдейства...
Европейската винена лоза (Vitis vinifera) е богата на вещества, които отговарят за поддържане еластичността и тонуса на стените на вените,...
Подобно на кактусовите влакнини, Европейската лиственица (Larix decidua) съдържа водно разтворими фибри, които имат положителен ефект върху имунната система и подкрепят...
Елеутерокок, известен още като Сибирски женшен, е регистриран като адаптоген и мощен имуностимулатор. Той засилва умствената и физическата работоспособност, концентрацията и стимулира централната...
Колаген е основна съставка на ставните хрущяли и съединителната тъкан и има ключово значение за правилното им функциониране. Приемането на...
Екстрактът от манатарки съдържа естествен мелатонин - хормон, нормално секретиран от епифизната жлеза в мозъка. През светлата част от деня...
Ароматната билка Естрагон (Тарагон) е известна освен като основна подправка във Френската кухня, и като полезна хранителна добавка в алтернативната...
Ехинацея е силен имуностимулатор със мощни противовъзпалителни свойства. Това растение притежава способността да пречиства кръвоносната система и да потиска развитието на...
Ечемичените стръкове са източник на главния антиоксидантен ензим супероксид дисмутаза (SOD), както и на антиоксидантни витамини, минерали и каротиноиди. Ечемикът не...
Желатинът е биологичен материал и се използва за производство на твърди и меки капсули. Тези желатинови капсули се пълнят с...
Желязото е отговорно за много процеси в тялото. Например, то подпомага снабдяването на тъканите с кислород и стимулира метаболизма. Желязото...
Женшен (Panax Ginseng) е растение, богато на сапонини, гликозиди, и витамин С, В1 и В2. Женшенът е отличен адаптоген и възстановяващо средство,...
Зеленият кардамон (Elettaria cardamomum) е лековита подправка, която снабдява организма с минерали като калий, калций, магнезий, сяра, желязо и манган,...
Зеленият чай за разлика от черния не се подлага на ферментация. Листата зелен чай (Camellia Sinensis) съдържат кофеин и са...
Зеленият чай за разлика от черния не се подлага на ферментация. Листата зелен чай (Camellia Sinensis) съдържат кофеин и са...
Хлорогенните киселини, които се съдържат в екстракта от зелено кафе на зърна, могат да намалят по естествен начин съдържанието на...
Зеленоуста мида е отдавна оценена за нейните положителни ефекти върху функционирането на ставите. Открито е, че коренните жители на Нова Зеландия...
Златен корен (Родиола розеа) е растение с мощни адаптогенни свойства, което вирее по песъчливите, каменисти, студени и сухи почви на...
Индийският живовляк (Psyllium) поема по естествен начин вода и набъбва до около сто пъти (х 100) от първоначалния си обем...
Инозинът е едно от основните биологични химични съединения, използвани за производството на клетките. Той е прекурсор на няколко важни вещества,...
Инулинът е пребиотично, естествено и леко сладко на вкус вещество от корен от бял оман, което служи на полезните обитатели...
Исландските лишеи (Lichen islandicus - Cetraria islandica) проявяват силен противовъзпалителен и имуномоделиращ ефект. Те въздействат благоприятно върху апетита и храносмилателната...
Исопът (Hyssopus officinalis) подобрява апетита и улеснява храносмилането. Използва се предимно за лечение на стомашно-чревни проблеми. Има отхрачващо действие и...
Йод (Натриев йодид) е един от основните компоненти на хормоните на щитовидната жлеза. Достатъчното количество йод в организма е от особена...
Какао (Процианидин) повишава устойчивостта към стрес и укрепва имунитета. Предизвиква прилив на сили и бодрост. Процианидините са полифеноли, които се съдържат в...
Какаовите влакнини повишават устойчивостта към стрес и укрепват имунитета. Предизвикват прилив на сили и бодрост. Намаляват риска от инсулт и сърдечни...
Калциевият карбонат е най-широко разпространената форма на калция. Той има високо процентно съдържание на чист и лесен за усвояване калций....
Калций е най-често срещаният минерал в човешкото тяло, като 99% е в костите и зъбите, където играе структурна роля. Недостигът му при...
Канелата (Cinnamomum Verum) е една от най-старите подправки, за която се смята, че е била използвана още 3000 г. пр....
Картофени фибри помагат за нормалното функциониране на стомашно-чревната система и съдействат на организма в борбата му със сърдечно-съдовите заболявания. Картофените фибри извличат...
Касисът представлява малък тъмно пурпурен плод, който има различни ползи за здравето на човека. Маслото от касис може да се...
Кверцетинът е мощен антиоксидантен флавоноид, който неутрализира вредното въздействие на свободните радикали и по този начин възпрепятства злокачествените изменения в...
Киви (Actinidia Deliciosa) е изключително богато на натурален витамин С. Физиологично погледнато, кивито е истински "пенкилер". Плодът е богат на...
Кимион е традиционна подправка, която се използва за лекуване на проблеми с храносмилателния тракт, диария и метеоризъм. Кимионът има характерни...
Киноата, позната още като “златото на инките”, е щедър източник на фибри, витамин А, В1, В2, В3, В5, В6, В12, С,...
Коензим Q10 представлява жизнено важен физиологичен елемент на митохондриите. Синтезира се в черния дроб, присъства във всяка наша клетка и...
Орехите кола съдържат пуринови алкалоиди и катехини като епикатехин и катехин. Те се използват при преумора и африканските жени го...
Колаген е основна съставка на ставните хрущяли и съединителната тъкан и има ключово значение за правилното им функциониране. Приемането на...
Колаген хидролизат е много лесно усвоима форма на колагена, който е най-важният компонент на съединителната тъкан, влизащ в състава на...
Коластра взета от крави до 3-ия час след раждането 100% чиста без съдържание на антибиотици. Всички майки-бозайници произвеждат коластра за...
Коластра взета от крави до 3-ия час след раждането 100% чиста без съдържание на антибиотици. Всички майки-бозайници произвеждат коластра за...
Конски кестен (Aesculus Hippocastanum) расте основно на Балканите. В семената, листата и цветовете му се съдържа растителната съставка ескулин. Ескулинът...
Конски кестен (Aesculus Hippocastanum) расте основно на Балканите. В семената, листата и цветовете му се съдържа растителната съставка ескулин. Ескулинът...
Конюгираната линолова киселина (CLA) подобрява метаболизма на мазнините и по този начин помага за намаляване на теглото по естествен начин.
Активните съставки в копривата (Urtica Dioica) усилват образуването на урина и по този начин допринасят за изхвърлянето на нежелани бактерии...
Корените от коприва съдържат много незаменими аминокиселини, витамини, минерални соли, органични киселини. Потискат хиперплазията на простатата и имат половостимулиращо действие при...
Копърът е широко използвана подправка, но малко се знае за целебните му свойства. Той стимулира имунната система и има ясно изразен...
Кордицепс е вид древна гъба, растяща на до 4000 м надморска височина, която придобива уникалните си лечебни свойства при силен...
Кориандърът (Coriandrum sativum) е билка със силни антиоксидантни качества и мощно средство за детоксикация на черния дроб, кръвта и организма...
Кофеинът напоследък се използва като основна съставка в много диетични програми и фетбърнери и наистина изследванията през последните години показват,...
КреаТрона е патентован алкализиран немски креатин, който достига до 95% непроменен до мускулната тъкан. Креатинът е вещество, състоящо се от...
Кризантелум (Chrysantellum Americanum) е не особено известно растение, което притежава множество целебни свойства и съдържа повече от 10 аминокиселини. Кризантелум...
Кризинът е естествено съществуващ изофлавон, който се извлича от растението Passiflora Caerulea. Проучванията сочат, че приемът на хранителни добавки с...
Полезните свойства на корена от бобовото растение Кудзу (Pueraria lobata) са безбройни. Способността му да приспособява организма към променяща се среда...
Куркумата (Curcuma Longa) притежава толкова много полезни свойства, че за момента е на първо място в списъка с лечебни и...
Куркумата (Curcuma Longa) притежава толкова много полезни свойства, че за момента е на първо място в списъка с лечебни и...
Куркумата (Curcuma Longa) притежава толкова много полезни свойства, че за момента е на първо място в списъка с лечебни и...
Лавандулата се използва за третиране състояния на тревожност, безсъние, депресия, безпокойство и мигрена. Според резултатите от някои проучвания в Австрия...
Пробиотичните капсули съдържат лактобацили - ЛБ ацидофилус, ЛБ рамнозус, ЛБ лактис и бифидобактерии - ББ бреве, ББ бифидум, ББ лонгум....
Лактозата, известна също като млечна захар, е основен компонент на млякото и млечните продукти. Използва се като помощно средство или...
Чаят от лапачо, познато още като “дървото на живота”, се добива от вътрешната ликова част на кората на дървото Tecona...
Латинката (Tropaeolum) е красиво и широко разпространено декоративно растение. Често забравяме, че то е изключително полезно за нашето здраве. Латинката...
Липазата е храносмилателен ензим, който участва в разграждането на мазнините. Тя прави възможно ежедневно приеманите с храната мазнини да се...
Съдържащият се в магданоза антиоксидант апигенин има силно антиканцерогенно действие с особен успех при рак на гърдата, кръвта или яйчниците....
Магнезиевият стеарат е разделител и пълнител, който се използва като помощно средство, за да се постигне подходяща консистенция на сместа...
Магнезият е основен минерал, чиято наличност в тялото е свързана с някои важни функции в тялото като съкращаване на мускулите,...
След калция магнезият е второто минерално вещество, което е от съществено значение за формирането на костите и зъбите. За мускулите...
Магнезиевият оксид специално се използва също в подкрепа на здравословна стомашно-чревна система. След калция магнезият е второто минерално вещество, което...
След калция магнезият е второто минерално вещество, което е от съществено значение за формирането на костите и зъбите. За мускулите...
Водоразтворима форма на магнезий със съответно една от най-високите бионаличности в тялото. Играе важна роля като електролит за нервните импулси...
Майораната (Majorana hortensis) е естествен антиоксидант, с анти-бактериално, противогъбично и противовъзпалително действие. Освен етерично масло майораната съдържа растителни флавоноиди, танини, горчиви...
В азиатските страни полезните ефекти от гъбите майтаке (Grifola Frondose) се използват в продължение на векове. На японски майтаке означава...
В азиатските страни полезните ефекти от гъбите майтаке (Grifola Frondose) се използват в продължение на векове. На японски майтаке означава...
Мака е вид кореноплоден зеленчук, който съдържа над 31 полезни минерала, заедно с много аминокиселини, антиоксиданти, алкалоиди и стероли. Растението...
Захар, почти без вкус, използван като помощно средство или пълнеж.
Манган има благотворно влияние върху костната структура, костния метаболизъм и помага за производството на основни ензими, свързани със строежа на...
Манган има благотворно влияние върху костната структура, костния метаболизъм и помага за производството на основни ензими, свързани със строежа на...
Мангостан / Мангустан (Garcinia Мangostana) е тропическо дърво, известно с мощните антиоксидантни и противовъзпалителни свойства на плодовете си, наричано още “кралица...
Мараловият корен / Левзея е природен лек, използван от дълго време в алтернативната медицина. Той има адаптогенни свойства, т.е. подобрява...
Две капсули Масло от крил на Виталис Фарма (дневната доза) съдържат 200 mg Омега 3 мастни киселини, от които: -...
Чаят от мате съдържа естествени пуринови алкалоиди като кофеин, теобромин, флавоноиди като рутин, кверцетин, както и специфичната активна съставка мате...
Есктрактът от маточина (melissa officinalis) подобрява качеството на съня, успокоява ума без негативни странични ефекти, като сънливост или замаяност, напротив,...
Мащерката има изключително много полезни свойства за човешкия организъм, които се дължат на множеството различни вещества, които се съдържат в...
Медът е важен минерал, който участва в много биохимични реакции в клетките. Необходим е за трансформирането на желязото в хемоглобин. Изключително полезен...
Метилсулфонилметан (MSM) е органична, биологично активна форма на сяра и се намира във всички живи организми. Веществото има действително забележителни...
Молибден (Натриев молибдад) е микроелемент, който се намира естествено в човешкия организъм, по-специално в черния дроб, бъбреците, жлезите и костите. Наличността...
Червен ферментирал ориз (известен и като червено оризово брашно) се нарича Монаскус (Monascus Purpureus) и се получава чрез естествен процес на...
Моринга олейфера е дърво с изключителни лечебни свойства, което е наричано още “дървото на безсмъртието”. Моринга съдържа повече от 40 вида...
Нарът (Punica Granatum) е познат от древността като средство за лечение на много болести. Нарът е пълен с много мощни...
Нарът (Punica granatum) е познат от древността като средство за лечение на много болести. Нарът е пълен с много мощни...
Неаполитанският магданоз (Petroselinum crispum) е богат на хранителни вещества, витамини и антиоксиданти. Съдържащият се в него антиоксидант апигенин притежава изключителни...
Египетската Нигела Сатива е продукт използван още в дълбока древност. Открит е даже в гробницата на Тутанкамон, което показва важното му...
Никотинамид (Витамин В3) помага заедно с другите витамини от групата B за гладкото функциониране на обмяната на веществата. Важен е за...
Кактусът Нопал съдържа растителни фибри, които са известни като диференцирана целулоза. Фибрите могат да се свързват чисто физически с мазнините...
В природолечението в азиатските страни от почти 2000 години е добре известен положителният ефект на плодове от морски зърнастец (Hippophae...
Овесеното брашно съдържа манган, йод, цинк и други микроелементи, които са необходими за функционирането на нервната система. Те допринасят за подобряването...
Омега 3 мастни киселини са едни от най-ефикасните добавки за стимулиране на имунната система и за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания....
ОПЦ е съкращение за група от вещества, олигомери на процианидини, които се срещат главно в гроздовите семки. Тези горчиви полифеноли...
Оризовото брашно е помощно вещество, което се използва за разредител и пълнител. Има високо съдържание на Витамин Е, белтъци, хранителни влакнини,...
Пангамова киселина (Витамин В15) е мощен антиоксидант, който стимулира производството на невротрансмитери в мозъка и помага при безсъние и умора. Пангамовата киселина...
Панкреатин съдържа панкреасни храносмилателни ензими от свински панкреас - Липаза - 10000 ph eur units Амилаза - 9540 ph eur...
Папаин е протеолитичен ензим в папаята, който разкъсва пептидните връзки в белтъците и пептидите и по този начин улеснява храносмилането. Папаинът...
Родното място на папаята са Карибите и Мексико. Папаята съдържа всички витамини (А, В, С, D, Е, А), микроелементи –...
Пасифлора (Passiflora incarnta) се използва от 17-ти век от древните перуанци като успокоително средство. Тя може да донесе облекчение при...
Пиперинът е основният алкалоид в черния пипер. Има много здравословни ползи, една от основните от които е, че увеличава бионаличността...
Пиперинът е основният алкалоид в черния пипер. Има много здравословни ползи, една от основните от които е, че увеличава бионаличността...
Тялото се нуждае от Пиридоксин Хидрохлорид (Витамин В6), за да преобразува аминокиселини от храната в свои собствени протеини. Витамин В6...
Поликозанол от захарна тръстика е смес от първични, алифатни алкохоли с основна компонента октозанол. В последно време Поликозанолът показва понижаващи...
Поречът (Borago Officinalis) е подправка и лечебно растение в семейството Грапаволистни (Boraginaceae). В семената от пореч се крие съкровище под...
Процианидините са полифеноли, чиято основна характеристика е способността им да действат като естествени модулатори на имунния отговор на организма. Ето...
Поради многото ползи за здравето чаят Пу-Ер е изтъкван в продължение на векове като средство-чудо или лечебен чай. Чаят Пу-Ер се произвежда...
Поради многото ползи за здравето чаят Пу-Ер е изтъкван в продължение на векове като средство-чудо или лечебен чай. Чаят Пу-Ер се произвежда...
Пъпешът съдържа витамин С, Е, провитамин А, калий, ликопен и др. Намалява холестероловите отлагания по стените на кръвоносните съдове, разширява...
Рейши е гъба с адаптогенни свойства, която има изразено анти-стрес въздействие. Рейши е мощен антиоксидант, който съдържа много аминокиселини, витамин...
Ресвератролът е вид природен фенол, който се извежда по естествен път от някои растения (като например в люспите на червеното...
Витамин А е изключително важен витамин за човешкия организъм. Той е антиинфекциозен витамин, тъй като подпомага дейността на имунната система....
Рибеното масло съдържа висока концентрация Омега 3 ненаситени мастни киселини и е една от най-ефикасните добавки за стимулиране на имунната...
Витамин В2 играе централна роля в обмяната на веществата. Той подкрепя превръщането на въглехидрати, протеини и мазнини в енергия. Витамин...
Риганът подобрява храносмилането, има антиспастично и нервноуспокояващо действие. бoгaт изтoчниĸ нa жeлязo, витaмин K, мaгнeзий, витaмин A, витaмин C, ĸaлций...
В природолечението розмаринът (Rosmarinus Officinalis) се използва вътрешно като чай за стимулиране на кръвообръщението и против газове в червата. Той...
Плодовете на палмата джудже (Serenoa Repens) от векове се използват за лечението на импотентност при мъжете. Те нормализират функцията на...
Анализирането на питейната вода на град Нага (Окинава) показва високо съдържание на калций и магнезий в йонна форма. Според учените...
Селен е един от най-важните микроелементи, необходими за нашия организъм. Той е ко-фактор в редица ензими, които предпазват клетките от...
Селен е един от най-важните микроелементи, необходими за нашия организъм. Той е ко-фактор в редица ензими, които предпазват клетките от...
Елеутерокок, известен още като Сибирски женшен, е регистриран като адаптоген и мощен имуностимулатор. Той засилва умствената и физическата работоспособност, концентрацията, стимулира централната нервна...
Кедровите ядки са едновременно плодове и семена на сибирския кедър (Pinus cembra subsp. Sibirica). Вкусните и полезни кедрови ядки имат...
Силимаринът е активното вещество в билката Бял Трън. Белият трън се използва от векове като „тоник” за черния дроб и...
Силициев диоксид е помощно вещество в състава на капсулата. Подобрява еластичността на кожата и растежа на ноктите и косата, помага...
Синефринът е вещество, което се извлича от Citrus Aurantium (Горчив портокал). Една от основните му функции е ускоряването на метаболизма...
Сладката лупина на прах съдържа около 60 процента протеини. В лупината няма пурини, и по тази причина тя е алкална....
Смокинята е богата на полифеноли, антиоксиданти, фибри, каротен, лутеин, танини, хлорогенна киселина, манган, витамин А, витамин Е, витамин К, ниацин,...
Соевите зърна са богати на така наречените фитоестрогенни растителни съединения с хормоноподобен ефект. По този начин, ясно се намаляват неприятните...
Още преди 5000 години соята била позната като храна в Китай. Тя е богата на витамините А,В,Д, също на желязо,...
Соевите зърна са богати на така наречените фитоестрогенни растителни съединения с хормоноподобен ефект. По този начин, ясно се намаляват неприятните...
Спанакът (Spinacia oleracea L.) е богат на протеини, витамини A, В2, В6, В9 (фолиева киселина),C, К, Е, ниацин, калий, калций,...
Водораслите Спирулина платенсис съдържат повече от 2000 съставки като белтъчини, пептиди, полизахариди, липиди, глюголипиди, триглицериди, витамини, аминокиселини, минерали, микроелементи, хлорофил,...
Лутеинът и Зеаксантинът са двата каротиноида, които се съдържат в ретината. В централната макула зеаксантинът е преобладаваща съставка, докато в...
Тамянът (Бозвелия), Boswellia serrata, е дървесен вид, който произхожда от Индия. Смолата от него се използва в традиционната аюрведична медицина...
Витамин В1 играе важна роля за правилното функциониране на мускулите и нервите. Подобно на други витамини от групата B той...
Тиквеното семе съдържа полезни фитостероли, които са мощни естествени вещества. Това са подобни на хормоните субстанции, които представляват лесен начин...
Тиквеното семе съдържа полезни фитостероли, които са мощни естествени вещества. Това са подобни на хормоните субстанции, които представляват лесен начин...
Тополите образуват феноли като вторични растителни вещества. В кората на тополата (Populi cortex) се намират количествено интересни феноли като например...
Трибулус Терестрис или още наричано Бабини зъби е едногодишно тревисто растение, чиято надземна част се използва като естествен стимулатор на...
Здравословните ползи от тулси/свещения босилек са безбройни и се отнасят за различни категории заболявания – стресово напрежение, дихателни проблеми, треска,...
Фенустеролите са изключително богати на сапонини вещества (5-6 %), които се извличат от семената на сминдух. Семената на сминдуха се...
Физетинът е уникален полифенолен флавоноид, който може да се извлече в малки количества от най-различни растения, като например ягоди, манго...
Фитостеролите са субстанции, подобни на хормоните, познати още като станоли и представляват растителни мазнини, които играят много важна роля в...
Фицинът е храносмилателен ензим в смокинята, който подпомага усвояването на белтъчините. Полезен е също при сърдечно-съдови заболявания, висок холестерол и...
Витамин B9 е много по-известен с химичното наименование "фолиева киселина". Подобно на всички витамини от групата, фолиевата киселина подпомага обмяната...
5-метилтетрахидрофолат (5-MTHF) се нарича биоактивната метилирана форма на фолиевата киселина. Витамин B9 е много по-известен с химичното наименование “фолиева киселина”....
Форсколин е основното вещество в растението Колеус Форсколи (Coleus Forskohlii). Основните ефекти от приема на Форсколин са увеличаване на мускулната...
През 1846 г. френският химик Морис Гобле открива в жълтъка вещества, подобни на мазнини. Той им дава името "лецитин". Дълги...
Фосфатидилсеринът е основен естествен фосфолипид, който се добива основно от соеви зърна и е от съществено значение за функцията на всички...
Фосфорът, както и калцият, влиза в състава на костната тъкан. Той е незаменим минерал в процеса на растеж, както и...
Многобройни изследвания през последните десетилетия убедително доказват, че най-ефективно средство за защита на човешкия организъм от пагубното действие на свободните...
Лъвската грива или гъба Херициум (Hericium erinaceus) е една от най-странно изглеждащите гъби в света и притежава множество лечебни качества....
Лъвската грива или гъба Херициум (Hericium erinaceus) е една от най-странно изглеждащите гъби в света и притежава множество лечебни качества....
Хесперидинът е флавоноиден гликозид (биофлавоноид), който се среща най-много в кората на цитрусовите плодове. Отличен антиоксидант, хесперидинът спомага за поддържане...
Хиалуроновата киселина изгражда междуклетъчното вещество при бозайниците и може да бъде намерена в много от човешките органи и тъкани –...
Цветовете на хибискуса (Hibisci sabdariffae flos) се използват за лечение на много заболявания в Аюрведическата традиционна медицина в Индия от...
Животинските кости се състоят до около 65% от неорганични компоненти, предимно хидроксиапатит - вид калциев фосфат с формулата Ca5[OH|(PO 4)3]...
Хлорела е вид синьо-зелено водорасло, което се среща в сладките водоеми на Тайван и Япония. Тази суперхрана е богата на...
Хмелът (Humulus lupulus L.) е многогодишно тревисто увивно растение. Активните съставки на Хмела включват флавоноиди, херниарин, умбелиферон. Той има болкоуспокояващо,...
Хмелът (Humulus lupulus L.) е мощен антиоксидант, над 200 пъти по-силен от ресвератрола. Активните съставки на хмела включват ксантохумол, различни...
Хондроитин сулфат се съдържа в хрущялите. При остеоартроза хрущялът се износва и приемът на хондроитин сулфат помага това износване да...
Хромът е фактор, който участва в преработката на глюкоза в организма, взаимодейства с инсулина и инсулиновите рецептори на клетъчните стени...
Хрянът (Armoracia Rusticana) e растение, известно повече като подправка, но също е изключително полезно за нашето здраве. Хрянът е богат...
Худията е кактус, който се използва за храна от бушмените в Африка. Когато страдат от недостиг на храна, те потискат...
Царевичното нишесте обикновено се използва като помощно вещество или пълнител, с цел улесняване на пълненето на капсулите с природни продукти,...
Витамин В12 е нужен само в малки количества, но играе важна роля при клетъчното делене и клетъчния растеж. Витамин В12...
Сред съставките на цикорията (Cichorium intybus) трябва да се споменат по-специално минерали, фосфор, желязо, калий, калций, провитамин А, витамин С,...
Цинкът участва в обмяната на белтъците, липидите и въглехидратите. Много е важен за производството на колаген. Допринася за образуването на...
Освен желязото, цинкът е най-разпространеният микроелемент в тялото. Цинкът е важен компонент за над 200 ензима и се отразява на...
Цинкът участва в обмяната на белтъците, липидите и въглехидратите. Много е важен за производството на колаген. Допринася за образуването на...
Cistus Incanus (памуклийка) е свободно растящ храст в района на Средиземноморието. Съдържа високо съдържание на полифеноли. Последните се грижат за...
Цитрусовите биофлавоноиди са група мощни полифенолни антиоксиданти, които стимулират кръвообръщението по специално в краката и ходилата, редуцират отоците и разширените...
Съдържа ензима фазеолин, който наред с други инхибира (потиска) ензима амилаза. Чрез това потискане на амилазата се блокира разграждането на...
Червеният пипер от сладки червени чушки активира термогенезата и ускорява метаболизма без да ускорява сърдечния ритъм или кръвното налягане. Освен...
Последните проучвания показват противовъзпалителния ефект на червената боровинка при всякакъв вид инфекции, особено при тези на пикочните пътища и на...
Листата на червената боровинка (lingonberry) съдържат активни съединения с антибиотично действие, които бързо намаляват броя на патологичните причинители на възпаления....
Листата от червена боровинка (lingonberry) имат ефект на дезинфектант на урината. Този ефект се получава по следният начин: Листата на червената...
Екстрактът от червена детелина подобрява функциите на женските полови хормони, облекчава симптомите на менопауза и предменструален синдром, както и коригира...
Най-разпространеният вид, който включва почти всички продавани в Европа, чушки и люти чушки, е (Capsicum annuum). Повечето чушки също така...
Червеното цвекло съдържа бетаин, който укрепва кръвоносните съдове, има високо съдържание на магнезий, който регулира състоянието на кръвоносните съдове и не позволява...
Маслото от семена на посевната челебитка първоначално е било наречено "маслото на фараоните", тъй като е било открито в малка...
Черният пипер намира приложение при простудни заболявания, невралгии и ревматизъм. Главните компоненти на черния пипер са горчивият гликозид пиперин, витамин...
Екстрактът от черен пипер намира приложение при простудни заболявания, невралгии и ревматизъм. Главните му компоненти са горчивият гликозид пиперин, витамин...
Черният чесън е обикновен чесън, претърпял специална бавна ферментация при продължителна топлинна обработка. В процеса на ферментиране микроелементите и витамините...
Чесънът има антибактериално и противогъбично действие. Серните съединения в него защитават организма от свободните радикали и го превръщат в силен...
Лютите чушки чили ускоряват топлиннообразуващите процеси в организма, стимулират обмяната на веществата и превръщането на мазнините в енергия.
Екстрактът от лютите чушки чили увеличава топлиннообразуващите процеси в организма, стимулира обмяната на веществата и превръщането на мазнините в енергия.
Екдистеронът е много важен компонент с изключителен ефект, съдействащ за постигане на максимума на генетичния потенциал на всеки спортуващ индивид....
Шафранът, извлечен от Крокос сативос (Crocus Sativus), е една от най-старите подправки, познати на човечеството. Освен това шафранът е мощен...
Корейският женшен, шизандра, е известен като мощен адаптоген. Този тип вещества – адаптогените – увеличават устойчивостта на организма на разнообразни...
Гъбата шийтаке е традиционно средство в азиатската традиционна медицина още от 100 г. преди Новата ера. Тя се използват при...
Шипката (Rosa canina L.) има безброй ползи върху човешкото здраве, тонус и хранене. Съдържа Витамин С , А, Е, Р,...
Ябълковият оцет е освежаващо и стимулиращо средство, подпомага изгарянето на мазнините и метаболизма като цяло.
Има един много лесен начин да се намалят нивата на холестерола - с консумирането на храни, които съдържат големи количества...
Ябълкови и гроздови полифеноли – Полифенолите, които се съдържат в ябълките и в гроздето подобряват способността на тялото да произвежда...