В азиатските страни полезните ефекти от гъбите майтаке (Grifola Frondose) се използват в продължение на векове. На японски майтаке означава “танцуваща гъба”. Странното име вероятно идва от факта, че берачите, когато са намирали редките гъби, са танцували от радост. Майтаке е вид адаптоген, който помага на тялото да се справи по-лесно в състояние на стрес – физически или психически. В традиционната азиатска медицина и наука за лечебните гъби, те се използват главно за адювантно лечение и допълнение на лечението на диабет и рак.
Днес майтаке добива нарастваща хранително-терапевтична роля в лечението на диабет. Особено при диабет тип II майтаке може да увеличи чувствителността на инсулиновите рецептори, така че значително се подобрява способността на тялото да идентифицира глюкозата. Освен това гъбата повлиява положително на метаболизма на мастните киселини и кръвното налягане.
Гъбата майтаке действа по естествен начин против затлъстяване. При редовна употреба, майтаке може да намали съхраняването на мазнини в черния дроб и да предотврати увеличаването на телесното тегло. Прави впечатление, че майтаке има и много високо естествено съдържание на витамин D2 = ергостерол. Днес ние знаем, че витамин D увеличава натрупването на калций в костите и по този начин забавя остеопорозата. С допълнително поемане на витамин D също може и значително да се намали броя на паданията при хора над 65 години.
Против стрес, физическо и умствено натоварване