Поради многото ползи за здравето чаят Пу-Ер е изтъкван в продължение на векове като средство-чудо или лечебен чай. Чаят Пу-Ер се произвежда от под вид на чаевия храст Camellia Sinensis, наречен Qingmao. Смята се, че той има удължаваща живота сила или способност да забави процесите на стареене. Традиционната китайска медицина посочва, че този чай предпазва от сърдечни заболявания и рак, противодейства на диабета, премахва токсини от най-различни видове, потиска възпалителни процеси, подобрява зрението и подпомага кръвообращението. Смята се, че редовната консумация понижава кръвното налягане и поддържа холестерола на по-ниско ниво. Заради своите стимулиращи храносмилането свойства чаят Пу-Ер се сервира към храната в много традиционни китайски ресторанти. Не на последно място се почита неговото незабавно разпознаваемо възстановително действие след обилна консумация на алкохол. Не всички ефекти, които се приписват на чая Пу-Ер, са документирани от западната наука. За сигурно обаче се смята високото съдържание на важните витамини, които доказано изпълняват някои важни функции в човешкия метаболизъм. Често чаят Пу-Ер се ползва като помощно средство за намаляване на теглото.