Цветовете на хибискуса (Hibisci sabdariffae flos) се използват за лечение на много заболявания в Аюрведическата традиционна медицина в Индия от векове. Хибискусът е популярен и под наименованията китайска роза и каркаде. Характерният червен цвят на хибискуса се дължи на високото съдържание на антоцианини – пигменти с мощно антиоксиданто действие. Хибискусът е богат на различни антиоксиданти, аминокиселини, плодови киселини, витамини от група В, витамини С, А, Р, пектин, калций, хром и други.
Хибискусът понижава кръвното налягане, намалява “лошия” холестерол, укрепва сърцето, стените на капилярите и кръвоносните съдове. Действа като лек дуретик, влияе положително на храносмилателната система, подобрява състоянието на вътрешните органи, особено на черния дроб. Има противовъзпалителни и антибактериални свойства, повишава защитните сили на организма и стимулира имунната система. Мощните антиоксиданти в състава на хибискуса неутрализират вредното влияние на свободните радикали, като така допринасят за подмладяване на клетките и поддържане на организма в отлично здраве. Антиоксидантите в хибискуса забавят растежа на раковите клетки чрез предизвикване на апоптоза (програмирана смърт на клетките). Хибискусът нормализира алкално-киселинния баланс, действа успокояващо на нервната система и помага при резки промени в настроението. Хибискусът стимулира изхвърлянето на токсини от тялото и оказва положителен ефект върху състоянието на косата.