L-Валин

Л-Валинът е незаменима аминокиселина с разклонена верига, която стимулира нарастването на мускулната тъкан, повишава физическата издръжливост и е един от основните елементи на възстановяването след тренировъчния процес. Валинът е една от най-важните аминокиселини в производството, поддръжката и възстановяването на мускулната тъкан като има силен синергичен ефект в комбинация с Изолевцин и Левцин. Има положителен ефект при главоболие, виене на свят, умора, раздразнителност и депресия, причинени от протеинен дефицит. Както и другите аминокиселини с разклонена верига, и Л-Валинът се метаболизира директно в мускула, което дава директно “гориво” на мускула и има моментален ефект след прием.

Какви са основните предимства на BCAA?
За разлика от други амино киселини които се метаболизират в стомаха, BCAA се метаболизират директно в мускула, за да предоставят почти мигновено гориво. Това уникално качество означава, че те са много анаболни (изграждат мускула)  и много антикатаболни ( спират мускулния разпад при натоварвания). Тези специални аминокиселини (Левцин, Изолевцин и Валин) не могат да бъдат синтезирани  от нашето тяло, но са от съществено значение за нарастването му.  Някои изследвания, провеждани от “Протеиновия Доктор”, Ерик Серано MD,  показват, че при определени метаболитни процеси възникващи при много тежки или много продължителни тренировки с ограничена въглехидратна диета,  до 38% от общите нужди на енергия в организма може да бъде доставена от BCAA. Този процент се е увеличил от предишните установени нива с 15-18%.  Такива данни квалифицират ВСАА  като “супер-храни” правейки ги изключително важни  – да не говорим за техните допълнителни ефекти в ремоделиранетo на мускулната тъкан след тренировки с тежести.  Сериозните културисти трябва да се стремят към 10 – 25 грама дневно.

Продукти съдържащи L-Валин