Най-разпространеният вид, който включва почти всички продавани в Европа, чушки и люти чушки, е (Capsicum annuum). Повечето чушки също така съдържат веществото, отговарящо за лютивия вкус – капсаицин, макар и в много различни концентрации. Трапезната чушка е богата на антиоксиданти и има висока концентрация на витамин С. 100 г сурови чушки съдържат 1,2 грама протеин, 4,6 грама въглехидрати и 0,3 г мазнини. Други ключови съставки са около 20 мг калий, 10 мг магнезий, 10 мг калций, 5 мг токоферол на 100 г чушка. Цветът идва главно от различни пигменти от семейството на каротеноидите. Повечето от тези каротеноиди са червени, но и жълтите представители са широко разпространени. Общото съдържание на каротеноиди в сух червен пипер е от 0,1 до 0,5%.
За имунитет и добро настроение