Плодове, зеленчуци и билки, ускоряващи пречистването на организма
Пречистването на организма или детоксът стимулира естествените процеси на пречистване на организма чрез определен начин на хранене, който се използва от древността за лечение на различни заболявания. Човешкият организъм притежава естествена система за детоксикация, която обаче в замърсената среда, в която живеем все по-трудно успява да елиминира сама всички токсини, на които сме изложени – химически замърсители във въздуха и водата, тежки метали, пестициди в храната, прекалена употреба на медикаменти, алкохол, тютюнопушене, ежедневният стрес, неправилното хранене.
Детоксът помага за:
- подобряване на храносмилането и усвояването на хранителните вещества
- пречистване на натрупаните токсини
- намаляване на възпалителните процеси
- предотвратяване появата на хронични заболявания
- подобряване на метаболизма и намаляване на теглото
- укрепване на имунната система
- подобрява състоянието на кожата, косата и ноктите
- повишаване на концентрацията и енергийните нива
- забавя процесите на стареене
Съществуват различни начини за детоксикация, с които можем да пречистим организма си и да се почувстваме по-добре. Доказано е, че най-добрият начин за премахване на токсините от организма е чрез вода. Всички наши тъкани и клетки се нуждаят от вода, за да функционират нормално. Обезводняването на организма се отразява негативно на всички негови функции, включително и на психическото ни здраве. Специалистите в областта споделят, че с добавяне към водата на определени плодове, зеленчуци и билки, известни с пречистващите си свойства, се ускорява процеса на детоксикация. Ето кои продукти могат да се включат при приготвянето на детоксикиращи напитки, така че всеки да може да комбинира съставките и да извлече максимална полза от тях, според собствените си нужди.
Диня
Динята е нискокалорична, стимулира отделянето на жлъчен сок, подобрява перисталтиката и хидратира. Богата е на витамини А и С – антиоксиданти, които се борят успешно със свободните радикали, намаляват възпалението и предпазват от преждевременно стареене. Динята е източник и на антиоксиданта ликопен, който има роля в превенцията на сърдечно-съдови и туморни заболявания, високо кръвно налагяне и остеопороза.
Краставица
Този зеленчук има ниско съдържание на калории, но има високо съдържание на вода и фибри, които са много полезни за изхвърлянето на токсините и пречистването на черния дроб. Съдържат силни полифенолни съединения, които помагат за забавяне процесите на стареене, причинено от оксидативния стрес.
Лимон
Лимонът, макар и кисел, е абсолютно алкална храна. Богат е на пектин, който потиска глада. Лимоновият сок подобрява храносмилането, помага за изчистване на черния дроб от токсини, хидратира и зарежда с енергия. Лимонът предотвратява образуването на камъни в бъбреците, укрепва имунната система и поддържа здравето на кожата.
Лайм
Лаймът и лимонът принадлежат към едно и също цитрусово семейство – имат сходни здравословни качества, леко различни вкус и аромат. Лаймът се прилага като превантивна мярка срещу скорбут при работещите в замърсена среда, но се препоръчва и като имуностимулатор и домашен лек при редица проблеми. Той повишава производството на стомашни сокове, жлъчка и киселини, стимулира слюноотделянето, подобрява перисталтиката на червата и действа ефективно при запек.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Грейпфрут
Грейпфрутът съдържа ензим, наречен активирана протеин киназа. Активирането на този ензим стимулира енергийните процеси в организма, като усвояването на глюкозата, което спомага за ускоряване на метаболизма и насърчава загубата на тегло. Този плод оказва и сериозна имунна защита, защото има високо съдържание на витамин С.
Малини
Малините съдържат голямо количество фибри, увеличават чувството за ситост и така спомагат за намаляване на теглото. Имат високо съдържание на витамин С, подобряват здравето на кожата и косата, забавят процесите на стареене.
Ягоди
Ягодите са богати на антиоксиданти, помагат за бързото изгаряне на мазнините, подобряват краткосрочната памет и детоксикират организма. Те са богати на витамин С и консумацията им се препоръчва при пролетна умора или изтощаване на организма.
Мента
Тази билка подобрява храносмилането и стимулира чернодробната функция. Има противовъзпалително и антиоксидантно действие. Действа успокояващо на нервната система.
Джинджифил
Антивирусните и противовъзпалителни свойства на джинджифила са много популярни, но джинджифилът прочиства и токсините от организма, подпомага извеждането им през кожата. Джинджифилът стимулира кръвообращението и повишава температурата на тялото, подпомага храносмилането, помага при гадене и повръщане, запек, подуване и всякакви стомашно-чревни проблеми.
Розмарин
Розмаринът има противовъзпалителни и детоксикиращи свойства. Той е отличен диуретик. Розмаринът регулира жлъчния поток, подобрява функциите на черния дроб и прочиства организма от токсини.
Глухарче
Глухарчето е естествен диуретик, помага за намаляване на пикочната киселина и увеличава производството на урина. Билката подобрява храносмилането, стимулира производството на жлъчен сок и по този начин насърчава бързото освобождаване на организма от натрупани токсини.