• Плодове, зеленчуци и билки, ускоряващи пречистването на организма

    Пречистването на организма или детоксът стимулира естествените процеси на пречистване на организма чрез определен начин на хранене, който се използва от древността за лечение на различни заболявания. Човешкият организъм притежава естествена система за детоксикация, която обаче в замърсената среда, в която живеем все по-трудно успява да елиминира сама всички токсини, на които сме изложени - [...] Повече  →
  • Зелената вълшебница, наречена мента

    Зелена, ободряваща и ароматна са трите думи, които първо ни идват наум, когато си помислим за мента. Тази супербилка притежава много повече свойства, отколкото предполагате. От векове ментата се използва в приготвянето на ястия (салати, супи, сосове) или топли и студени освежаващи напитки. Древните египтяни са я използвали за медицински цели, което става ясно от [...] Повече  →
  • Стандартни и нестандартни приложения на пчелния мед

    Медът несъмнено може да влезе в категорията на суперхраните с многобройните си ползотворни въздействия върху организма. Освен вътрешно той се прилага и външно в чист вид или вложен в състава на различни козметични средства. Съчетанията му с други пчелни продукти предоставят широк спектър от лечебни и укрепващи природни средства. Ето и някои стандартни и по-необичайни [...] Повече  →
  • Магнезият: чудодейният елемент при кожни проблеми и мускулни болки

    Магнезият подпомага доброто здраве, като регулира кръвното налягане, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, предотвратява мигрената и облекчава предменструалните болки. Необходим е за протичането на над 300 вида реакции и процеси в организма. Това е един от най-изобилно съдържащия се елемент в клетките, наред с калция, фосфора и калия. Магнезият е третият най-разпространен минерал в морската [...] Повече  →
  • Лечебните свойства на глухарчето

    Глухарчето (Taraxacum officinale) e тревисто растение, което всички познаваме - жълтите му цветове красят тревистите площи всяка пролет. Името му в превод от френски (dent de lion), означава “зъбите на лъва”, а по нашите географски ширини се казва, че с цъфтежа на тази билка се ражда “ясно слънце”. Всички части на глухарчето - цветове, листа, [...] Повече  →
  • Ползите от тибетския „маслен чай“

    Чували ли сте за новата мания, разпространила се сред любителите на кафе. Става дума за въведената от блогъра Дейв Аспри идея за „маслено кафе“. Комбинацията на кафе с кокосово масло е не само вдига енергийните нива в продължение на часове, но подобрява умствените процеси и, както твърди блогърът помага за намаляване на сантиметрите в областта [...] Повече  →
  • Здравословни ли са оризовките?

    Според официалната статистика над 2.5 млрд. души в света страдат от наднормено тегло, а около 1 млн. души са диагностицирани със затлъстяване. Все по-често слушаме, четем, коментираме как да се храним по-здравословно, какви храни да включваме и какви да избягваме, как да се грижим за тялото си, за да бъдем здрави и да не трупаме [...] Повече  →
  • Естествени начини да запазим кожата си стегната и красива след отслабване

    Много от нас забравят да полагат грижи за кожата си, когато се подлагат на диета или хранителен режим. Резултатът е увиснала и отпусната кожа… Добрият външен вид на кожата зависи от кръвоснабдяването, състоянието на порите, през които тя диша, нейното подхранване и хидратиране. Естествено, има начини да запазим кожата си стегната и красива! Как да [...] Повече  →
  • Mъфини със сладък картоф, джинджифил и куркума

    Обикновено свързваме сладкишите с нездравословно хранене, високо съдържание на калории и мазнини, рафинирана бяла захар, бяло брашно, все неща, които не се отразяват добре на талията и здравето ни. Но те могат да бъдат и здравословни, и вкусни, стига да подберем внимателно съставките, които използваме за тяхното приготвяне.  В рецептата, която предлагаме присъстват сладки картофи, [...] Повече  →
  • Протеинови източници, за които може би не подозирате

    За зимата е особено важно да се снабдяваме с протеини. Πpoтeинитe (бeлтъцитe) изгpaждaт вcичĸи живи ĸлeтĸи. Te ca нaшитe гpaдивни eлeмeнти. Eднoвpeмeннo c тoвa са голям изтoчниĸ нa eнepгия. Πpи paзгpaждaнeтo нa 1 гp. пpoтeин ce ocвoбoждaвa 4,1 ĸĸaл eнepгия. Oбщo пpoтeинитe тpябвa дa пpeдcтaвлявaт 15 дo 25% oт нaшaтa xpaнa. Teзи, ĸoитo тpeниpaт peдoвнo [...] Повече  →
  • Тиквата – вкусна, ароматна и полезна

    Есента е времето, когато тиквите се появяват по пазари и магазини, зареждат ни с красивите си цветове и причудливи форми. Тиквите са едни от главните действащи лица на празника Хелоуин, а печената тиква е нещото, което Душко Добродушков, героят от разказа на Елин Пелин, обича най-много на света. Освен вкусна и ароматна, тиквата е и [...] Повече  →
  • Защо хората днес надебеляват повече и по-бързо?

    Днешно време много от хората поглъщат значително повече калории отколкото успяват да изгорят. Статистически данни сочат, че от 1980 г. насам най-засегнати от този проблем са децата. Нивото на затлъстяване се е утроило през последните 20 години. Според учените това не може да се дължи на гените, защото те не се променят толкова бързо. По [...] Повече  →
Обновяване…
  • Нямате артикули в количката.