• Най-полезни за здравето на белите дробове храни

    Условията на околната среда, генетиката, нивото на физическа активност и начинът на хранене са едни от факторите, които влияят върху здравето на белите дробове. Респираторните заболявания, както и Covid-19 атакуват и поставят под изпитание освен имунната система, и здравето на белите дробове.  Включването на определени храни е лесна стратегия, с която може да се намали [...] More  →
  • Ползи за здравето от аспержите

    Аспержите (Asparagus officinalis) са зеленчуци, които произхождат от Европа, Западна Азия и Северна Африка, като до този момент са познати повече от 300 вида. Известни са три основни сорта: зелен (американски или британски), лилав (френски) и бял (испански или холандски), но най-често срещан е зеленият вид. Една чаша сурови аспержи съдържа приблизително: 27 калории 3 [...] More  →
  • Ползите от ананаса

    Ананасът (Ananas comosus) е тропическо растение с ядливи плодове от семейство Bromeliaceae, чиято родина е Парагвай. Ананасът има редица здравословни ползи, които се дължат на високото му съдържание на витамин С и други витамини, минерали, танини и фитонутриенти. Този тропически плод съдържа и специфичен протеазен ензим, наречен бромелаин, съдържащ се в стъблото и плодовете на ананаса. [...] More  →
  • Витамини, минерали и добавки, които укрепват имунната система

    Имунитетът не е постоянна величина и зависи пряко от начина на живот, който водим - неправилното хранене, стресът, липсата на движение, хроничните заболявания, сезонните настинки, вирусите и други, намаляват защитните функции на организма.  Темата за укрепване на имунитета е особено популярна и разисквана през преходните сезони, когато вероятността от настинки се увеличава, в условията на [...] More  →
  • Домашноприготвен лек срещу остеопороза

    Остеопорозата е заболяване, което се характеризира с намалена здравина на костите и понижена костна маса, което прави костите лесно чупливи. Костта е жива тъкан и непрекъснато се обновява, но с напредване на възрастта, загубата на костно вещество става по-лесно, докато изграждането на нова кост става по-трудно и по-бавно. Остеопорозата засяга и двата пола, но изложени на [...] More  →
  • Интересни факти за динята и ползите от нейната консумация

    Динята е един от най-предпочитаните летни плодове, познат на всеки от нас, който освен свежестта и прохладата, които ни осигурява, има и здравословни ползи. Динята (Citrullus lanatus) е от семейство цъфтящи,  известно като Cucurbitaceae и произхожда от Южна Африка. Ето и малко интересна и впечатляваща информация за динята: Кой би предполагал, че към днешна дата съществуват [...] More  →
  • Здравословните ползи на морските водорасли

    Морските водорасли са най-познати и известни, като основна съставка в суши, но освен това те са вкусна и питателна храна, която може да бъде приготвена по различни начини. Известни са с многобройните си здравословни ползи и затова ще ги разгледаме по-подробно, като възможност за включването им в нашия хранителен режим или диета. Най- общо морските [...] More  →
  • 6 причини да приемаме витамин С всеки ден

    Витамин С, известен още като аскорбинова киселина е водоразтворим витамин, който човешкият организъм не може да произвежда сам. Витамин С може да се набави чрез храната или под формата на хранителна добавка. Редовният прием на витамин С има положителен ефект върху метаболитните функции, подобрява имунитета и настроението. Ползите за здравето му са многобройни, но нека [...] More  →
  • Гуарана- действие и ползи

    Произход: Гуарана (Paullinia cupana)  е вид катерещо се растение, произхождащо от Амазонка. То ражда плодове, сходни по цвят и размер с тези на кафето. Плодовете варират от червен до кафяв цвят и съдържат черни семена, покрити от бели люспи, наподобяващи формата на око. Семената са с изключително високо съдържание на кофеин, поради което екстрактът от [...] More  →
  • Признаци, подсказващи за ниски нива на серотонин в организма

    Серотонинът е вид химикал, който действа като невротрансмитер, т.е. спомага за предаването на импулси между нервните клетки. Наричат ги “хормон на щастието”. Серотонинът оказва влияние върху редица биологични процеси като храносмилане, апетит, метаболизъм, настроение, памет и сън. Химическото му наименование е 5-хидрокситриптамин (5-НТ). Получава се от аминокиселината триптофан. Голяма част от серотонина се намира в [...] More  →
  • Билки и храни, облекчаващи симптомите на сенна хрема

    Сенната хрема или алергичният ринит са често срещан проблем, вид алергична реакция на организма към полени. Прекарваме зимата в копнеж за слънце и топло време, но с пролетта, затоплянето на времето, цъфтежа на дърветата и цветята, за мнозина започва неприятния период на алергиите и сенната хрема. Много хора се оплакват и страдат от течащ или [...] More  →
  • Какво представляват свободните радикали?

    Свободните радикали са нестабилни молекули, които могат да увредят клетките в човешкото тяло. Поради химическата си нестабилност, всеки свободен радикал се свързва лесно с други съединения. Свободните радикали се появяват често като резултат от нормалните метаболитни процеси - когато тялото ни използва кислород, те се образуват като страничен продукт, но когато са в излишък, могат [...] More  →
Updating…
  • Нямате артикули в количката.