• Здравословна закуска с овесени бисквити и напитка с чиа

    Според някои закуската е най-важното хранене за деня и следва да е по-обилна и с по-висока енергийна стойност. Други казват, че е хубаво да хидратираме тялото си максимално и да го оставим да преработи остатъците от храна от предишния ден или поне от вечерята, без да го затормозяваме с тежка закуска. Предлагаме ви една сутрешна [...] Повече  →
  • Как да си приготвим лимоново-кокосов ексфолиант за лице?

    Ако се зачетете в етикетите на съвременната козметика и след това проверите какво се крие зад труднопроизносимите имена на съставките, никога повече няма да посегнете към тях. Разполагаме с достатъчно естествени продукти, които могат да бъдат съчетани така, че да извлечем максимална полза от добрите им качества, без ни най-малко да навредим на тялото си. [...] Повече  →
  • Как да си направим натурални домашни бонбони за възпалено гърло?

    Когато настъпи сезонът на настинките и грипа, един от най-неприятните симптоми се оказва възпаленото гърло. Един от бързите, макар и краткотрайни, начини за успокояване на дразненето и облекчаване на кашлицата, са бонбоните и таблетките. Да, много от тях съдържат естествени полезни съставки: мед, екстракт от мента, лимон, ехинацея и пр. Но освен това са натъпкани [...] Повече  →
  • Безглутенов кекс с моркови – без мляко и без яйца

    Навярно сте се чудили какво да правите с остатъка от морковите, след като си приготвите пресен морковен сок. Предлагаме ви една полезна и много вкусна рецепта за кекс  с моркови, в който няма никакви храни-алергени – нито яйца, нито глутен. Необходими съставки: ½ ч.ч. фурми – изчистени, нарязани и накиснати в 1/3 ч.ч. пресен сок от портокал 2 [...] Повече  →
  • Прекрасни рецепти за домашно приготвен нощен крем

    В един идеален свят отсъства, каквото и да било замърсяване, стрес, вредни влияния. Но реалността е друга – днес кожата ни е подложена на вредното влияние на множество външни фактори и единственото, което можем да направим, е да се опитаме да полагаме оптимална грижа за вида и здравето й. Обикновено когато сме будни, все не [...] Повече  →
  • За какво е полезен сокът от сурова тиква?

    Тиквата - това оранжево изкушение е сред най-богатите на витамини и антиоксиданти зеленчук. С тиква могат да се приготвят различни ястия, но тя може да се консумира и под формата на прясно изцеден сок, който ако сте чели книгите за Хари Потър, вероятно си спомняте, че всички магьосници обожават. И има защо. Суровият сок от [...] Повече  →
  • 5 невероятни антибиoтика за зимата, за които не е нужна рецепта

    Мед от манука Безспорно, най-вкусният антибиотик, е медът от манука. При локално нанасяне, например при рани върху кожата, медът от манука убива най-различни типове патогени. Целебните свойства на меда се дължат на това, че притежава мощна антибактериална дейност, навлажнява раната, а високата му вискозност осигурява защитна бариера и не позволява развитието на инфекции. Този имуномодулиращ [...] Повече  →
  • Как да се храним при подагра – втора част

    (продължение) Някои храни, напитки и витамини оказват изключително благотворен ефект при подагра. Те спомагат за ускоряване на лечебния цикъл и осигуряват облекчение на болката, без да имат нежеланите реакции, които са често срещани при конвенционалните лекарства, предписвани при подагра. Череши Черешите са богати на антоцианини, които спомагат за намаляване дейността на ензимите, които причиняват възпаление [...] Повече  →
  • Чай от куркума и кокосово мляко прочиства черния дроб

    Ползите от яркожълтата билка и подправка са многобройни. Освен, че е хубаво да я консумирате редовно в ястия, навярно знаете, че можете да си приготвите вкусен и изключително полезен чай от куркума. Рецептата, която ви предлагаме, се приготвя с кокосово мляко и затова може да се консумира от вегани или хора с непоносимост към животинското [...] Повече  →
  • Магичният аромат на етеричните масла лекува на физическо и психическо ниво

    Подобно на различните холистични средства за лечение, етеричните масла са една чудесна алтернатива или допълнение към общото лечение за подобряване на имунитета, за третиране на настинка и грип, за справяне с безсъние, депресивни състояния, отпадналост и прекалена нервност. Те се извличат от растенията посредством дестилация и/или студено пресоване. Съществуват готови смеси от масла за едно [...] Повече  →
  • Как да се храним при подагра – първа част

    Подаграта е често разпространено днес метаболитно заболяване, известно в миналото като “кралска болест”, защото тогава от него са боледували само богатите  хора. Днес подаграта е често срещано заболяване, а това се дължи на постоянната консумация на продукти, съдържащи пурини (месо, месни продукти, риба, морски дарове и други), честата употреба на алкохол и приема на някои [...] Повече  →
  • Джинджифил – странични ефекти и кога да се избягва

    Джинджифилът се използва от повече от 5000 г. за готвене и лечение в множество азиатски страни заради своите безценни качества. Това е понастоящем една от най-употребяваните билки в световен мащаб. Според аюрведичната традиция джинджифилът се нарежда сред „най-саттвичните“ (благодатни и чисти по природа) подправки. Някои от характеристиките на билката според аюрведа са: кату-расам (горчив на [...] Повече  →
Обновяване…
  • Нямате артикули в количката.