Здравословни ли са оризовките?
Според официалната статистика над 2.5 млрд. души в света страдат от наднормено тегло, а около 1 млн. души са диагностицирани със затлъстяване. Все по-често слушаме, четем, коментираме как да се храним по-здравословно, какви храни да включваме и какви да избягваме, как да се грижим за тялото си, за да бъдем здрави и да не трупаме излишни килограми.
Все по-често посягаме към продукти, на чиито етикети пише, че са нискокалорични, че не съдържат захар, мазнини, глутен и др. За съжаление голяма част от производителите често ни заблуждават съвсем целенасочено и ни подвеждат да купуваме нездравословни продукти, маскирани като здравословни.
Оризовките са много популярен продукт, често определян като диетичен, поради минималното съдържание на калории и мазнини. Оризовките със сигурност са по-добър избор от белия хляб, но обърнете внимание, че на етикета пише, че те не съдържат почти никакъв протеин, нямат мазнини, влакнини, витамини и минерали. Калориите в тях всъщност са “празни” калории. Освен това те имат много висок гликемичен индекс – 82.
Гликемичният индекс е система, в която храните са наредени по скалата от 1 до 100 в зависимост от ефекта, който оказват върху нивата на кръвната захар. Храните с висок гликемичен индекс (над 70 и повече) повишават бързо и рязко кръвната захар, което води до пристъп на глад, а може и да доведе до затлъстяване.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Оризовките, които са произведени от кафяв ориз или са обогатени с овес, елда, ръж и други съставки, имат по-високо съдържание на фибри, минерали и витамини, имат по-нисък гликемичен индекс и са по-полезни от тези от бял ориз. Избягвайте обаче да консумирате само оризовки, комбинирайте ги с протеини, полезни мазнини и фибри, за да сте сигурни, че се храните здравословно и балансирано.