Кокосовата захар е една от най-полезните алтернативи на бялата захар
Тайната за това как да се храним здравословно, с удоволствие и приятно чувство, е да се осведомим за съставките. Когато осъзнаете колко чудесни алтернативи има на така познатите ни нездравословни продукти, няма повече да посегнете към тях, колкото и любими да са ви били преди това. И все пак, да се храним здравословно не означава да избягваме любимите си лакомства, а просто да заменим някои от съставките в тях с по-щадящи здравето алтернативи.
Една такава алтернатива е кокосовата захар. Тя се прави от нектара на кокосовите палми, като се извлича от цветовете. За разлика от рафинираната бяла захар, кокосовата е пълна с полезни хранителни вещества – минералите калций, желязо (36 пъти повече от кафявата тръстикова захар), магнезий, цинк (10 пъти повече от кафявата захар), натрий. Кокосовата захар е богата на витамините от група В и осигурява 16 от 22-те необходими аминокиселини.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Освен това кокосовата захар не предизвиква пикове в нивата на кръвната захар и организмът постепенно освобождава постъпилата енергия. Това се дължи на ниския ѝ гликемичен индекс – само 35, докато при различните видове тръстикова захар – цифрата е над 50.
Храните с висок гликемичен индекс могат да предизвикат чувство на раздразнителност, летаргия, липса на енергия. Приемането на храни с нисък гликемичен индекс може да ви предпази от сърдечно-съдови заболявания и хипогликемия, което е условието, каращо организма да свръхпроизвежда инсулин, оставяйки ви да се чувствате слаби, уморени, раздразнителни и винаги гладни.
Като начало можете да заместите бялата захар в съотношение 1:1. За сурови и веган рецепти кокосовата захар е може би най-добрият алтернативен подсладител. Особено подходяща е за подслаждане на кафе и горещ шоколад, както и за глазури и различни видове десерти.