Безглутенов кекс с моркови – без мляко и без яйца
Навярно сте се чудили какво да правите с остатъка от морковите, след като си приготвите пресен морковен сок. Предлагаме ви една полезна и много вкусна рецепта за кекс с моркови, в който няма никакви храни-алергени – нито яйца, нито глутен.
Необходими съставки:
½ ч.ч. фурми – изчистени, нарязани и накиснати в 1/3 ч.ч. пресен сок от портокал
2 ч.ч. настъргани моркови или морковена пулпа, останала след приготвянето на сок
2 ч.ч. безглутеново брашно – нахутеното е чудесен вариант
2 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. бакпулвер
1-2 ч.л. канела на прах
½ ч.л. сол
½ ч.л. индийско орехче
½ ч.л. карамфил на прах
¼ ч.ч. кокосово масло
¾ ч.ч. сироп от агаве или кленов сироп
¼ ч.ч. алтернативно мляко – бадемово, соево, оризово
¼ ч.ч. сок от морков
2 с.л. сок от портокал
2 ч.л. ябълков оцет
1 ч.л ванилия
½ ч.л. портокалов екстракт или есенция – може да се замени и с настъргана кора от портокал
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Приготвяне:
- Загрейте фурната до 250 градуса
- Смесете сухите съставки в голяма купа
- В отделен съд разбъркайте добре течните съставки – маслото, соковете, подсладителите.
- Изсипете течната при сухата смес и разбъркайте добре до получаването на хомогенна и гладка смес.
- Изсипете полученото тесто в тавичка и печете около 30 мин.
- Проверявайте с клечка за зъби кога е изпечено тестото – клечката трябва да остане чиста след изваждането от тестото
- Оставете да изстине поне 10-15 мин.
Глазура от кашу:
Поставете 2 ч.ч. сурово кашу (предварително накиснато за няколко часа в 4 ч.ч. вода) в блендер. Прибавете 4-5 с.л. кленов сироп, 2 с.л. лимонов сок, 2 ч.л. ванилия, щипка сол. Разбийте на максимална скорост за около 2 минути. Оставете в хладилника, за да стегне. Може да се наложи да добавите малко вода, за да получите правилната консистенция.
Намажете готовия кекс, изчакайте малко…и добър апетит!
Денислав
Здравейте, поздравление за рецептата. Кекса е супер вкусен! За глазурата имам съмнение, че не се прови с ” 4 ч.ч вода “… 😀 Стана мляко от кашу (ще си го изпием, разбира се), но не и глазура. Коригирайте рецептата , да няма изненадани като мен. Поздрави!