Силата на жълтите храни

Плодовете и зеленчуците са важен елемент на здравословното хранене. Достатъчният им дневен прием може да предотврати различни заболявания.
Жълтите плодове и зеленчуци, подобно на останалите, носят много ползи на човешкия организъм. В жълтите зеленчуци се съдържат множество каротеноиди като бета-каротин, ликопен, лутеин и зеаксантин. Те защитават организма ни от свободните радикали и атеросклероза, грижат се за нашето зрение и подобряват състоянието на кожата, ноктите и косата. Жълтите плодове и зеленчуци са богати и на витамин С, калий и биофлавоноиди, които поддържат нивата на добрия холестерол в организма, подпомагат храносмилателната и засилват имунната система.
Всички тези яркооцветени от природата храни са богати на витамини, минерали и много антиоксиданти, което е достатъчен фактор да ги добавим към пазарската си кошница.
Банани
Бананите са чудесен плод за закуска, освен това са много сладки и могат да заместят успешно десерта. Те са полезна храна за хората, страдащи от проблеми със стомашно-чревния тракт. Богати са на серотонин и се борят успешно с тревожността и безпокойството. Високото съдържание на желязо в тях ги прави идеална храна за хората, страдащи от анемия. Съдържащите се в тях мед и магнезий оказват добро влияние върху качеството на съня. Освен това не съдържат натрий, а са богати на калий, което ги прави подходяща храна за хората с високо кръвно налягане.
Манго
Мангото е сочен и много сладък плод, който е богат на витамин С, на витамини от група В, желязо и калий. Както всички жълто-оранжеви плодове и мангото съдържа много каротин. Съдържанието на бета-каротин в месестата част на мангото надминава това в моркова. Сокът от манго стимулира дейността на бъбреците и червата, помага при малокръвие, укрепва стените на кръвоносните съдове и засилва апетита.
Жълта сладка чушка
Чушките присъстват на нашата трапеза почти целогодишно – червени, жълти и зелени. Те са много богати на витамините А, В1, В2, В6, С и Е. Червените и жълтите чушки са по-богати на витамин С и съдържат около 30 пъти повече каротин от зелените чушки. Богати са на цинк, който играе ключова роля в процесите на растеж и развитие, съдържат биофлавоноиди, които осигуряват добра защита на организма срещу сърдечно-съдови заболявания.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Жълта тиква
Тиквата е богата на пектин, който спомага за намаляване на нивото на холестерол в организма, има високо съдържание на витамин С и каротин. Тя е добър източник на калий и фосфор, калций, магнезий, желязо и мед. Тиквата има слабително действие и е мощен диуретик, а съдържащата се в нея целулоза повлиява благоприятно лечението на болестите на стомашно-чревния тракт.
Ананас
Ананасът е тропически плод с изключителни диетични и вкусови качества. Богат е на желязо, калций, йод, витамин А, витамин С и витамини от група В, което го прави идеално средство в борбата срещу грипоподобните състояния през зимата. Ананасът съдържа ензима бромелаин, който стимулира храносмилането и разгражда белтъчините, освен това подпомага възстановителните процеси при контузии и мускулни травми, благоприятства лечението на разширени вени. Редовната консумация на ананас или прясно изцеден сок от ананас, улеснява храносмилането и допринася за намаляване на теглото.
Карамбола или звезден плод
Този атрактивен с външния си вид плод, от който като отрежете парченце се получава вкусна звездичка, има вкус на нещо между слива, ябълка и грозде. Плодовете на карамбола съдържат оксалова киселина, калций, фосфор, желязо, натрий, калий, витамини А и С, както и витамини от група В. Богатото съдържание на витамин С прави карамбола мощен антиоксидант.
Жълти домати
Доматите са различни по форма и цвят, обикновено консумираме червени или розови домати, но някои изследвания показват, че ярко-оранжевите и жълти домати концентрират вещества, които се усвояват по-лесно, отколкото в червените. Те съдържат калий и калций, магнезий и много витамин С, богати са антиоксиданта ликопен. Едно скорошно изследване показва, че благодарение на ликопена, жените, консумирали домати са по-малко податливи на остеопороза и имат по-здрави кости. Доматите помагат и за понижаването на LDL холестерола и триглицеридите. Доматите доказано предпазват от рак и помагат на тялото да се справи с вече заболели и мутиращи клетки, благодарение на веществото алфа-томатин.