• Естествени средства за справяне с проблемна кожа

    Много често проблемите с кожата на лицето се появяват вследствие на недостатъчна грижа и преди да се запътим към кабинета на дерматолога, е редно да се замислим за ежедневните си навици, храненето, приема на течности, както и да се обърнем към природата за съвет вместо веднага да прибягваме до химически медикаменти. Ето и няколко чудесни [...] Повече  →
  • При махмурлук на помощ идват продукти от кухнята

    При събуждане с махмурлук всички весели спомени от предишната вечер се изпаряват и на тяхно място се настаняват ужасно главоболие, стомашен дискомфорт, повдигане, замаяност, отпадналост, обикновено съпътствани и от обещанието, че повече няма да близнем алкохол. Изводът от изследване, публикувано в British Medical Journal гласи, че единственият гарантиран начин да се предотврати махмурлука, е да [...] Повече  →
  • 8 признака на глутенова непоносимост

    Глутенът е растителен протеин, съдържащ се в пшеницата, ечемика, ръжта и други зърнени култури. Вероятно сте забелязали, че в магазините има специално отделено място за храни с надпис ‘'без глутен’’. Това е така, защото Световната здравна статистика сочи, че всеки 1 от 100 души има непоносимост към глутена, а това е причина за много заболявания. [...] Повече  →
  • Три естествени съставки за ефикасен домашен сироп за кашлица

    Натуралното е винаги за предпочитане, когато става въпрос за здравето ни и няма по-добър пример за това от сиропа за кашлица. Първите наченки на дразнене в гърлото не са причина да хуквате към аптеката. Следващият път, когато се окажете сами на „острова на настинката”, се опитайте да прочетете съставките на сиропа за кашлица, който сте [...] Повече  →
  • Лечебна супа срещу грип и настинки

    Навън става все по-студено, зимата е на прага, а грипа, вирусите и настинките чукат на вратата. Когато сме се простудили една топла супа може би е най-доброто, което можем да хапнем.  Здравословна и вкусна - супата, освен ценен източник на минерали и витамини, от които ще се почувстваме по -добре, може да се превърне и [...] Повече  →
  • Да се възползваме от даровете на есента – кестените

    Нека първо уточним, че става въпрос за ядивните кестени, макар че от т.нар. конски кестен, който расте навред в парковете се приготвят извлеци, тинктури, кремове и пр. с доказан лечебен ефект при различни заболявания, особено при разширени вени и проблеми със ставите. На първо място кестените и брашното от тях спокойно могат да бъдат консумирани [...] Повече  →
  • Как да се справим с инфекциите на пикочния мехур?

    Инфекциите на уринарния тракт, бъбреците и пикочния мехур са често срещани през есенно-зимния сезон или при рязка промяна на времето към по-студено. Те могат да бъдат предизвикани и от завишени нива на болестотворни бактерии, с които нашите полезни бактерии не са успели да се справят навреме. По време на бременност рискът от подобна инфекция е [...] Повече  →
  • Зелената вълшебница, наречена мента

    Зелена, ободряваща и ароматна са трите думи, които първо ни идват наум, когато си помислим за мента. Тази супербилка притежава много повече свойства, отколкото предполагате. От векове ментата се използва в приготвянето на ястия (салати, супи, сосове) или топли и студени освежаващи напитки. Древните египтяни са я използвали за медицински цели, което става ясно от [...] Повече  →
  • Стандартни и нестандартни приложения на пчелния мед

    Медът несъмнено може да влезе в категорията на суперхраните с многобройните си ползотворни въздействия върху организма. Освен вътрешно той се прилага и външно в чист вид или вложен в състава на различни козметични средства. Съчетанията му с други пчелни продукти предоставят широк спектър от лечебни и укрепващи природни средства. Ето и някои стандартни и по-необичайни [...] Повече  →
  • Лечебните свойства на глухарчето

    Глухарчето (Taraxacum officinale) e тревисто растение, което всички познаваме - жълтите му цветове красят тревистите площи всяка пролет. Името му в превод от френски (dent de lion), означава “зъбите на лъва”, а по нашите географски ширини се казва, че с цъфтежа на тази билка се ражда “ясно слънце”. Всички части на глухарчето - цветове, листа, [...] Повече  →
  • Тиквата – вкусна, ароматна и полезна

    Есента е времето, когато тиквите се появяват по пазари и магазини, зареждат ни с красивите си цветове и причудливи форми. Тиквите са едни от главните действащи лица на празника Хелоуин, а печената тиква е нещото, което Душко Добродушков, героят от разказа на Елин Пелин, обича най-много на света. Освен вкусна и ароматна, тиквата е и [...] Повече  →
  • Канела и карамфил за регулиране на кръвната захар

    Предвид количествата захар в храните, които приемаме, не е никак чудно, че процентът на хора, страдащи от висока кръвна захар, се е повишил драстично през последните десетилетия. За човек е важно не просто да намали приема на изобилните на захар храни, но също да направи съзнателно усилие към това да приема храни, които ще балансират [...] Повече  →
Обновяване…
  • Нямате артикули в количката.