• 6 причини да приемаме витамин С всеки ден

    Витамин С, известен още като аскорбинова киселина е водоразтворим витамин, който човешкият организъм не може да произвежда сам. Витамин С може да се набави чрез храната или под формата на хранителна добавка. Редовният прием на витамин С има положителен ефект върху метаболитните функции, подобрява имунитета и настроението. Ползите за здравето му са многобройни, но нека [...] More  →
  • Мелатонинът не е само хормон на съня

    Мелатонинът е хормон, секретиран от епифизната жлеза в мозъка, който се синтезира от аминокиселината триптофан. През светлата част от деня, епифизата в мозъка произвежда невротрансмитера серотонин, а през нощта епифизата произвежда мелатонин. Мелатонинът е отговорен за поддържането на циркадния ритъм на организма. Той синхронизира биологичния ни часовник с факторите на външната среда и регулира денонощния [...] More  →
  • Астрагал – ползи за здравето и употреба

    Астрагалът (Astragalus membranaceus) е растение, произхождащо от Азия. Коренът от астрагал в Китай се използва зa укрепване на имунната система и за намаляване на стреса от хиляди години. Китайското име на Астрагала е " huang qi ", което означава жълта енергия. В традиционната китайска медицина астрагалът се използва най-често под формата на отвара. Астрагалът увеличава [...] More  →
  • Маралски корен за енергия и стройно тяло

    Маралският корен (левзея) е адаптоген, който отдавна се използва в алтернативната медицина при здравословни проблеми като: - настинки - възпалено гърло - умора - депресия - еректилна дисфункция - метаболитен синдром Маралският корен е мощен адаптоген, който подобрява умствената дейност и концентрация, увеличава силата и издръжливостта, стимулира имунната система, предпазва от сърдечно-съдови заболявания, дава енергия, [...] More  →
  • Мушмулата

    Мушмулите са сред най-полезните есенни плодове. За тяхна родина се счита Югозападна Азия. В Гърция са донесени около 700 г. пр. н.е., а в Рим – около 200 г. пр.н.е. Плодове на мушмулата са били използвани преди хиляди години заради лечебните им свойства. Тя е била много разпространен плод по времето на Римската империя и Средновековието. [...] More  →
  • Какво (не)знаем за нара

    Нарът е известен на хората още от древността. Смята се, че персите първи са започнали да култивират дървото, а по-късно се е разпространило и към Южна Европа. В Египет са се покланяли на нара, защото са го смятали за незаменимо лекарство и ценна храна. Доказателство за това са откритите по стените на гробниците рисунки на [...] More  →
  • 3 народни рецепти за бронхит

    Всички знаем, колко важно е човек да има стабилен имунитет. Ако защитните стени на организма са на достатъчно високо ниво това може да го спаси от сезонните вируси и настинки. Често обаче въпреки всичките ни усилия се случва да се разболеем. В настоящия сезон едно от най-често срещаните  възпаления е бронхитът. Той представлява възпаление на [...] More  →
  • Маслото от вечерна иглика намалява болката при ПМС и повишава плодовитостта

    Индианците и европейските заселници използвали вечерната иглика, диво цвете, което расте в източните и централните части на Северна Америка, за храна. И днес семената му се събират и пресоват, за да се използва маслото. То е изключително богато на мастни киселини, които осигуряват градивните блокове за клетъчните мембрани и редица хормони. Също така намалява болката, [...] More  →
  • Да подхраним лицето си!

    В хладилника можете да намерите най-добрите съставки, с които бързо да ободрите уморената кожа: Тази рецепта е подходяща за нормална кожа: смесете 5 лъжици кисело мляко със същото количество течен мед. Нанесете и оставете да действа за 15 минути. Изплакнете с топла вода; подсушете и нанесете обилно количество овлажнител. Благодарение на своите антибактериални качества медът [...] More  →
  • 20 минути сред природата срещу Covid-19

    Дори една кратка разходка сред природата може да помогне за сериозно намаляване на стреса, потвърждава проучване на Мичиганския университет. Двайсет минути дневно на открито са достатъчни значително да понижат нивото на хормоните на стреса, което допринася за една по-стабилна имунна система, а оттам и по-лесно справяне с евентуална Covid-19 инфекция. В журнала Frontiers in Psychology [...] More  →
  • Кимион за добро храносмилане и имунна система

    Вероятно познавате земния, орехов и пикантен вкус на кимионовите семена. Хората го използват в кулинарията от древни времена, но знаете ли, че той се използва за много медицински цели – от храносмилателни проблеми до дихателни такива? На санскрит кимион означава „който помага на храносмилането“ и е една от най-често споменаваните билки в Библията. Счита се, [...] More  →
  • Косопадът след Covid-19 – как да се справим?

    Доскоро говорехме за наследствен косопад, за такъв, причинен от силен стрес или шок, страничен ефект от лекарства, хормонални смущения или недостиг от някакъв вид на хранителни вещества. Сега все по-често обилно падане на коса се наблюдава след прекаран Covid 19. Лекарите отчитат това като резултат от стреса, на който е подложен организмът при срещата с [...] More  →
Updating…
  • Нямате артикули в количката.