Динята облекчава мускулни болки и помага при затлъстяване

Динята е вкусна и освежаваща, но се оказва и изключително полезна за здравето. Всички знаем, че динята е сред плодовете с високо съдържание на вода и консумирането й способства хидратацията на организма. Недостатъчният прием на вода вреди на здравето, а проучванията показват, че дори и при лека дехидратация, жените се оплакват от главоболие, имат проблеми с концентрацията, чувстват се уморени и им липсва настроение.
Комбинацията от фибри и вода в динята подобрява храносмилането, но и увеличава чувството за ситост, без да добавя почти никакви калории – в 100 грама диня има само 30 калории.
Динята е с ниска калорийна стойност, но е богата на хранителни вещества, особено на витамини А, С, В1, В5, В6, калий и магнезий. Съдържа аминокиселини, антиоксидантни, противовъзпалителни, фенолни и други полезни за здравето съединения.
Динята има високо съдържание на ликопен, повече от това в доматите. Ликопенът е силен антиоксидант, който намалява оксидативния стрес и потиска възпалителните процеси в организма. Според проучванията, ликопенът способства за намаляване нивата на лошия холестерол и регулира кръвното налягане, което прави динята изключително полезна за здравето на сърцето. Напоследък специалистите все повече коментират и ползата от ликопена за здравето на костите.
Динята съдържа значително количество витамин А, който е важен за доброто зрение, както и противовъзпалителното съединение кукурбитацин Е. Високото съдържание на витамин С в динятя укрепва имунната система и я прави по-силна срещу вируси и инфекции.
-
EASYGO
Против стрес, физическо и умствено натоварване
-
GOOD-BETTER-BEST
Против стрес, физическо и умствено натоварване
-
MENTAL HEALTH
При панически атаки и тревожност
-
КОЛОСТРУМ
За имунитет
Динята има високо съдържание и на аминокиселината цитрулин, около 250 мг в чаена чаша. Проучванията показват, че допълнителният цитрулин увеличава количеството на аминокиселината аргинин в кръвта, което от своя страна води до повишеното производство на азотен оксид – повече азотен оксид означава и повече достигаща до мускулите кръв по време на тренировка, повече енергия и издръжливост. Испански учени установяват, че консумацията на диня облекчава болката в мускулите след интензивно натоварване или тренировка, и подпомага по-бързото възстановяване. Динята е богата и на калий, а ниските нива на този минерал в организма също водят до мускулни спазми и болки.
Нови изследвания показват връзката между аминокиселината цитрулин и изгарянето на мазнините, дори предотвратяване на натрупването им. Според тези изследвания голямото количество цитрулин, което след това се преобразува в аминокиселината аргинин спомага за предотвратяване натрупването на излишни мазнини в мастните клетки, блокирайки работата на специфичен ензим, наречен TNAP (тъканно-неспецифична алкална фосфатаза). Когато дейността на този ензим е блокирана, мастните клетки произвеждат по-малко мазнини.