Няма как тялото ви да не заобича лукума
Човешките вкусови рецептори са настроени да предпочитат сладкия вкус. От еволюционна гледна точка сладкият вкус сигнализира за ниска токсичност при растенията. Така че, когато хората са живели сред природата, сладостта е била вид маркер за безопасността на дадена храна.
Днес склонността да прекаляваме със сладките храни е сред главните причини за влошаване на здравето на съвременния човек. Повечето продукти изобилстват от рафинирани захари и куп други вредни вещества, които затрудняват функционирането на не една систама в организма ни.
Има обаче една естествена сладка суперхрана, която е изключително полезна за тялото. И това е лукума.
Лукумата е екзотичен плод, култивиран в Перу и употребяван широко в Южна Америка още от 200 г.сл.Хр. Вкусът на лукумата бива описан като нещо средно между круша, сладък картоф и манго. Вътрешността й има яркожълт цвят.
Растението се е употребявало за лечение поради противогъбичните, антибактериалните и антимикробните си свойства. Лукумата се е използвала и за подобряване на храносмилането.
Местните перуанци са наричали лукумата “златото на инките” и е била основна храна както в ежедневието, така и при поднасяне на свещени дарове на боговете.
Лукумата има естествено нисък гликемичен индекс.Консумирайки храни с нисък гликемичен индекс, предотвратяваме колебанията в нивата на кръвната захар. Въглехидратите се разграждат до глюкоза и се освобождават постепенно и бавно в кръвта, което поддържа енергийния баланс в организма ни. За разлика от захарта, лукумата ни дава плътен сладък вкус, който задоволява глада ни, запазвайки кръвната захар и тонуса ни стабилни и постоянни.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Лукумата изобилства от полезни хранителни вещества. Съдържа 14 основни минерала и много витамини. Някои от тях са: цинк, калций, ниацин, желязо, витамин С. Яркожълтият цвят говори за наличието на бета-каротин, от който организмът ни има нужда, за да произвежда витамин А и да поддържа имунната си система.
Лукумата съдържа фибри и антиоксиданти. Дори когато плодът се изсуши и стрие на прах, ценните качества се запазват. Сто грама лукума съдържат 2.3 г растителни фибри, които подобряват храносмилането и здравето на червата. Освен това изобилства от антиоксиданти, които намаляват риска от ракови заболявания и забавят процесите на стареене.
Лукумата подпомага здравето на сърдечно-съдовата система. Изследвания покзават, че консумирането на плода и използването на маслото от лукума като козметично средство помагат на кожата да задейства оздравителните и възстановителни процеси, да възвърне тонуса и еластичността си.
На пазара у нас можете да намерите лукума на прах, която чудесно може да се използва в рецепти за смути, шейкове, мюсли, каши, като заместител на захарта в мусове, кремове, тори и кексове. Добра идея е да забъркате малко кокосово масло с какао на прах, ядки и лукума на прах и ще получите чудесен сладък “пастет” за сутрешната си филийка.