Mъфини със сладък картоф, джинджифил и куркума
Обикновено свързваме сладкишите с нездравословно хранене, високо съдържание на калории и мазнини, рафинирана бяла захар, бяло брашно, все неща, които не се отразяват добре на талията и здравето ни.
Но те могат да бъдат и здравословни, и вкусни, стига да подберем внимателно съставките, които използваме за тяхното приготвяне.
В рецептата, която предлагаме присъстват сладки картофи, ленено семе, зехтин, кокосово мляко, кленов сироп, кокосово брашно, брашно от кафяв ориз, букет от ароматни и противовъзпалителни подправки. Сладките картофи са богати на желязо и манган, както и на витамини С, Е, A и D. Високото им антиоксидантно съдържание помага в борбата с оксидативния стрес, намалявайки по този начин риска от хронични заболявания и клетъчни увреждания. Кокосовото мляко е богато на здравословни мазнини, от него не се напълнява, не съдържа холестерол, съдейства за подобряване на метаболизма и намаляване на теглото. Съдържа калций, магнезий, фосфор, селен, витамини от група В, витамини Е и С. Кокосовото брашно отлично замества бялото брашно. Има естествена сладост, подходящо е за диабетици, поддържа здравето на чревния тракт и спомага за понижаване на холестерола. Джинджифилът, както и куркумата са известни със своето противовъзпалително действие. Те предпазват от редица заболявания, борят се с вируси и бактерии, и дори намаляват риска от рак.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Необходими продукти:
1 среден печен сладък картоф, около 1 чаена чаша пюре от сладък картоф
3 с.л. ленено семе
3/4 ч.ч. кокосово мляко
2 с.л. зехтин
1/2 ч.ч. кленов сироп (може да използвате и мед)
1 ч.ч. брашно от кафяв ориз
1/4 ч.ч. кокосово брашно
1 с.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 с.л. канела на прах
1 ч.л. джинджифил на прах
1 ч.л. куркума
1/8 ч.л. карамфил
1/8 ч.л. индийско орехче на прах
Начин на приготвяне:
Измийте сладкия картоф, надупчете го с дървено шишче на няколко места и го сложете да се изпече. Оставете изпечения картоф да се охлади, а след това го намачкайте с вилица. Лененото семе сложете в половин чаена чаша вода за около 10 минути, то ще замести яйцето в тази рецепта. В подходяща купа сложете пюрето от сладкия картоф, добавете лененото семе, кокосовото мляко, зехтина и кленовия сироп, разбъркайте до хомогенна смес. Прибавете всички сухи съставки и отново разбъркайте добре. Готовата смес изсипете в предварително намазнена с кокосово масло форма за мъфини, като пълните около 2/3 от обема на всяко гнездо от формата. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30-35 минути или до готовност.
Да Ви е сладко!