Мандарините – здраве в оранжево
Психолозите препоръчват мандарините като средство в борбата със зимната депресия, защото твърдят, че един поглед върху оранжевото им изобилие повишава настроението, а диетолозите споделят, че те са едни от най-ниско калоричните плодове.
Специалистите по хранене препоръчват мандарините в борбата с наднорменото тегло и затлъстяването.
Установено е, че консумацията на плода намалява до 60% телесните мазнини само за един месец. Резултатите от проведено наскоро проучване в Южна Корея потвърждават значението на мандарините в борбата със затлъстяването и излишните килограми. В проучването взимат участие мъже и жени с видими признаци на хронично затлъстяване от различни възрастови групи. Участниците били разделени в две групи, спазващи еднакъв двигателен и хранителен режим, като участниците от едната група консумирали по няколко мандарини на ден или по няколко чаши фреш от плода, а другите не. Проучването продължило два месеца, като в края му телесното тегло и обиколките на участниците, консумирали мандарини, били видимо и драстично намалели.
Консумацията на мандарини оказва благоприятно въздействие върху здравето на черния дроб – плода помага за обновяването на хепатоцитите и спомага изчистването на мазнините, натрупани около органа.
В 100 грама мандарини се съдържат средно 35 килокалории, 82 грама вода, до 17 грама захари (в зависимост от сорта), 42 мг витамин С, 18 мг витамин А, витамини В1, В2, РР, К, D и каротин, калий и калций.
Оранжевият цвят на мандарините се дължи на каротина, който е мощен антиоксидант, защитаващ клетките от вредното влияние на свободните радикали. Каротинът повишава имунитета, предпазва клетките от стареене, оказва благоприятен ефект върху състоянието на кожата и е важен за доброто зрение.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Мандарините се препоръчват при простудни заболявания през студените месеци за повишаване на жизнения тонус и имунитета. Високото съдържание на витамин С в тях ги прави особено полезни при смяната на сезоните и ниските температури през зимата. Освен това витамин С е и силен антиоксидант, той участва в синтеза на колаген, което го прави изключително важен за гладката и еластична кожа.
Прясно изстисканият сок от мандарини е богат на витамини С и РР, калий и фолиева киселина. Този сок повишава жизнения тонус, намалява чувството за умора, укрепва кръвоносните съдове, оказва благоприятно влияние при атеросклероза и високо кръвно налягане.
Научни изследвания показват, че развитието на рака може да бъде повлияно от мандариновата кора. Мандариновата кора съдържа веществото салвестрол Q40, което има противотуморен ефект. При взаимодействието си с някои ензими в раковите клетки, веществото салвестрол Q40 се превръща в отрова за тях и става 20 пъти по-токсично.
Мандарините са богати на лесно усвояеми прости захари, зареждат ни с енергия, подпомагат имунната функция, оказват положително влияние върху метаболитните процеси, повишават жизнения тонус и не на последно място – са много вкусни.