Кюфтета от сардини с пресен кориандър
Сардините не са особено популярни и консумирани у нас, но те са изключително богати на полезни вещества. Тези малки рибки са едни от най-добрите източници на Омега-3 мастни киселини, най-вече EPA и DHA, както и на витамин В12. Съдържат много витамин D, калций и фосфор, както и селен. Консумирането на сардини оказва благоприятно въздействие върху здравето на костите и сърцето, понижава риска от възпаления, оказва подкрепа на имунната и нервната система, помага при тревожност и депресия.
Рецептата е лесна за изпълнение.
Необходими продукти:
2 консерви сардини
3 средни картофа
1 яйце
2 броя лук шалот (може да се използва и кромид лук)
1 червена чушка
Шепа пресен кориндър
1 с.л. кокосово масло
Сол на вкус
Черен пипер на вкус
Лют червен пипер (по желание)
Лимон
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете картофите, сложете ги да се сварят. През това време нарежете на ситно лука, червената чушка и пресния кориандър. Извадете сардините от консервите и с помощта на вилица ги изцедете от излишната течност. Сложете сардините в подходяща по размер купа и добре ги намачкайте с вилицата. Към тях прибавете сварените и също намачкани на пюре картофи, добавете яйцето, лука, червената чушка, кориандъра и останалите подправки. От получената смес оформете с ръце кюфтета с дебелина не повече от 2 см. В тиган сложете кокосово масло и изпържете рибните кюфтета на среден огън и от двете страни. Поднесете с гарнитура от салата и резени лимон. Да Ви е сладко!