Кокосовото масло подобрява качествата на ориза при готвене
Вярно е, че белият ориз е доста преработена култура и има висок гликемичен индекс.
Но ефектът, който дадена храна оказва върху кръвната захар може да бъде променен чрез това, което приемаме заедно с нея.
Традиционно в Южна Индия и Шри Ланка основната мазнина, която се използва, е кокосово масло. И има защо!
Проведено е изследване, в което се изпробвали 8 различни рецепти с 38 вида ориз.
Резултатите показали, че качествата на ориза се подобряват, когато към врящата вода се прибави малко кокосово масло, преди да се сложи оризът. Така свареният ориз се охлажда в хладилник и се консумира след 12 часа.
Когато дори най-нездравословният от всички видове ориз бил приготвен по този начин, калоричността му била намалена с 10-12 процента. Учените, провели експеримента, твърдят, че ако се подбере правилният и качествен ориз, този процент може да достигне 50-60.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
На какво се дължи това?
Когато се комбинират определен тип мазнини с храни, богати на въглехидрати, се предотвратяват последствията върху нивата на кръвната захар. Кокосовото масло буквално променя химическия състав на ориза и той не се абсорбира веднага под формата на глюкоза, тъй като трансформира смилаемата скорбяла в устойчива. А тя на свой ред е пребиотик който допълва функционирането на пробиотичните храни.
Те пък подхранват добрите бактерии в храносмилателната система и помагат за укрепването на имунитета и плавното протичане на всички метаболитни процеси.
Ето и как да приготвите кокосов ориз:
Поставете 2 чаши вода в тенджера и оставете да заври.
Прибавете 1 с.л. органично кокосово масло.
Варете 20 минути или докато оризът се свари.
После охладете и поставете в хладилник за 12 часа.
Използвайте студен, като го смесите с нещо топло, или го притоплете. Оризът ще запази качествата си дори след повторно притопляне.
По-добре използвайте кафяв ориз и все пак не прекалявайте с изяденото количество.