Чаша улун привечер повишава изгарянето на мазнините през нощта
Неотдавна публикувано проучване на екип изследователи от университета в Цукуба, Япония установи, че пиенето на чай улун може да подпомогне тялото в изгарянето мазнините, дори докато спим.
Проучването се провежда в продължение на 14 дни и ангажира 12 мъже с тегло в нормата, разделени в три групи. На закуска и обяд всеки ден едната група пиела улун, другата кофеинова напитка, а третата – плацебо. На 14-я ден изследователите установяват, че консумацията на кофеин или чай улун повишава изгарянето на мазнини с приблизително 20% без ефект върху разхода на енергия. Те обаче откриват още по-голямо намаление при тези, които пият чай, предполагайки, че в него има неидентифицирана съставка, която оказва по-значим ефект върху изгарянето на мазнините.
Изследователите са категорични, че пиенето на две чаши чай улун на ден не повлиява на навиците на съня на участниците и че не е необходимо да се увеличава дозата, за да се поддържа установения ефект.
Друго проучване, публикувано в списание Nutrients, оценява оралната микробиота на трима здрави възрастни, които пият по един литър чай улун дневно в продължение на осем седмици. Констатацията на изследователския екип е, че консумацията на улун за продължителен период от време може да промени слюнката ни така, че тя да оказва защитен ефект върху здравето на зъбите. Освен това се променя и естеството на чревната микробиота.
Според данни, публикувани във Food Research International, съединенията, които се срещат в чая улун потискат растежа на вредните бактерии и подпомагат размножаването на полезните и по този начин допринасят за чревното здраве. Това от своя страна увеличава разнообразието и структурата на чревната микро флора, което оказва влияние върху изгарянето на мазнините.
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ВОДОРАСЛИ
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Въпрос на навик и добра воля е да се интегрира редовната употреба на чай улун по начин, който позволява да се радваме на благотворните му странични ефекти. Ето базови насоки как да консумираме улун.
Използвайте насипен чай, а не пакетиран. Торбичките за чай са по-удобни, но много от тях са изработени от топлоустойчив полипропилен, който за да предотврати разпадането на торбичката в горещата вода, освобождава микрочастици пластмаса в напитката.
Съхранявайте чая от далече от пряка слънчева светлина и топлина. Тъй като използваните техники за обработка на чая влияят на идеалната температура на приготвяне, потърсете указания за на опаковката, за да се уверите, че ще извлечете максимални ползи от напитката.
Използвайте прясна, чиста филтрирана вода, за да постигнете характерния аромат и вкус за чая улун.
Листенцата улун могат да се използват многократно. След всяко запарване те се отварят все повече и освобождават допълнително от вкуса.
Изградете навик да пиете улун без добавки, като мляко или захар, за да извлечете максимално ползи за здравето и да оцените невероятния му вкус и аромат.