Изненадващи ползи от консумацията на орехи
Орехите имат високо съдържание на здравословни мазнини, антиоксиданти, фибри, витамини и минерали. Консумацията им спомага за укрепване и поддържане на добро здравословно състояние. Мета-анализ, публикуван в The American Journal of Clinical Nutrition през 2018 година показва, че консумацията на сурови орехи спомага за намаляване нивата на холестерола и триглицеридите. Проучване от 2017 година, публикувано в Journal of the American College of Cardiology показва, че жените, които консумират поне веднъж седмично орехи, са с до 20% по-нисък риск от сърдечни заболявания.
Здравословните ползи, свързани с консумацията на орехи са много, ето някои изненадващи такива:
Орехите подобряват здравето на стомаха и червата
Орехите са богати на фибри, които подпомагат безпроблемната работа на храносмилателната система. Консумацията на храни, богати на фибри улеснява редовното изпразване на червата и намалява риска от запек и хемороиди, а според проучванията, диети с високо съдържание на фибри, са свързани с по-нисък риск от рак на дебелото черво. Освен това, орехите подхранват полезните бактерии в стомаха и червата, а здравето на стомаха и червата, са свързани с цялостното здраве на организма.
Спомагат за контрол на теглото
Орехите са с високо съдържание на калории, затова с тях не бива да се прекалява. Препоръчителната и здравословна доза е 5-7 ореха на ден. Орехите не са пряко свързани с намаляването на теглото, но консумирането им заедно с пълнозърнести храни, пресни плодове и зеленчуци помага за контрол на теглото. Орехите съдържат Омега-3 и Омега-6 мастни киселини в техното идеално съотношение. Тези мазнини предотвратяват негативните ефекти, които оказват наситените мазнини върху здравето ни и не позволяват запушването на артериите. Комбинацията от полезни мазнини, белтъчини и фибри намалява чувството за глад и способства за бавното усвояване на кръвната глюкоза, което може да ограничи или намали приема на допълнителни калории между основните хранения.
Поддържат здравето на костите
Няколко ореха на ден могат да осигурят достатъчно количество минерали, необходими за поддържане здравето на костите. Орехите имат високо съдържание на мед, което подобрява плътността на костите, но има важна роля и за поддържането на колагена и еластина, които оказват подкрепа на костите и съединителната тъкан. Те съдържат и манган, който участва в минералния и костния метаболизъм. Манганът е от съществено значение за минерализацията на костите и хрущялите, както и за производството на колаген. Богати са и на магнезий, чийто дефицит може дори да доведе до остеопороза. Магнезият оказва защитен ефект върху здравината на костите.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Имат противовъзпалителни свойства
Орехите са храна с мощно противовъзпалително действие. Наричат ги суперхрана. Съдържат големи количества антиоксиданти, които могат да предотвратят много заболявания. Консумацията на орехи помага за намаляване вредното влияние на оксидативния стрес върху организма. Хроничният оксидативен стрес и хроничното възпаление са едни от факторите, които представляват сериозен риск за развитие на ракови заболявания. Орехите са отлична храна за мозъка, консумацията им оказва подкрепа върху нервната система и намалява риска от развитие на Алцхаймер.
Подобряват качеството на съня
Орехите съдържат мелатонин – хормон и силен антиоксидант, който е от решаващо за регулирането на съня и други процеси. Мелатонинът влияе положително върху качеството на съня, намалява времето, необходимо за заспиване и увеличава продължителността на нощния сън. Той спомага и за облекчаване на стреса и безпокойството, които се засилват при липса на сън.