Колко време да накисваме суровите ядки?
Всички сме наясно, че за да извлечем максимално полезните ефекти на ядките, е необходимо да ги консумираме в суров вид. Но за тази цел е редно да изчакаме малко след купуването им, преди да ги хапнем, тъй като повечето от тях се нуждаят от предварително накисване.
Суровите ядки съдържат т.нар. фитинова киселина и други вещества-инхибитори. Функцията им е да предпази съответните растения и плодове от насекоми и друг вид вреда. Тези вещества обаче не са особено полезни за нас и могат да предизвикат определени смущения, главно храносмилателни. Само с накисване във вода фитиновата киселина и инхибиторите се освобождават от ядките и така организмът ни може пълноценно да усвои всички витамини, минерали и нутриенти.
Ако решите да си правите ядково мляко, то по-добре накиснете ядките в по-топла вода, за да се отдели лесно обелката. Ядковото мляко е чудесен заместител на прясното (животинско) мляко, особено за хората, които имат непоносимост към лактозата или алергия. То снабдява организма с ценни фитонутриенти и достатъчно протеини и мазнини, а остатъчният отцеден материал може да се използва за сладкиши, ядкови пастети и други вкусотии.
И така, при накисването на ядките има определени правила, засягащи времето за накисване. Ако прибавите щипка сол към водата, то ще спомогнете за отстраняването на танините, както и на замърсявания, остатъци от прах по самите ядки. Не използвайте водата от накисването за каквито и да било цели, особено за готвене, тъй като може да съдържа вредни вещества.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Ето и колко време да накисваме някои видове ядки:
- Орехи – 8 часа
- Бадеми – 12 часа
- Пекан – 8 часа
- Тиквени семки – 7 часа
- Макадамия – 4 часа
- Кедрови ядки – 8 часа
- Лешници – 8 часа
- Кашу – 6 часа
- Ленено семе – 6 часа
- Смена алфа-алфа – 12 часа
- Семена броколи – 8 часа
При накисване, което продължава повече от 8 часа е хубаво да сменяте водата с прясна на всеки 8 часа.
Ако започнете да консумирате ядките в суров вид, предварително накиснати, скоро ще установите разликата сами. Първо, по този начин те са една пълноценна хидратирана, немазна и несолена храна. Второ, не само няма да утежнят храносмилането, а ще го направят значително по-лесно и безпроблемно.