10 сочни и сладки помощници в борбата с болестите
Предлагаме ви списък с 10 вкусни природни храни, които наред с приятното чувство да ги похапвате, доставят и необходимата доза витамини и хранителни вещества, с които да преборите болестите. Та кой не обича сочни ябълки, сладки боровинки, свежи цитрусови плодове? Ето сега може да разберете защо да ги обичате още повече!
Малини ½ чаша=32 kcal
Богати на елагична киселина, която блокира развитието на раковите клетки – особено при рак на дебелото черво. Подпомагат храносмилането и усвояването на хранителните вещества, полезни са и при наднормено тегло.
Ябълки 1 средна ябълка=75 kcal
Съдържат антоксиданти, наречени флавоноиди, които предотвратяват риска от астма и диабет. Естествен освежител на дъха, почистват чудесно зъбите, масажират венците. Голяма част от витамините в ябълките са разположени точно под кората.
Къпини ½ чаша=31 kcal
Цветът им се дължи на антиоксиданта антоцианин, който предотвратява рака на белите дробове и риска от сърдечен удар. Древните гърци са ги използвали за лечението на подагра.
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Круши 1 средна круша=96 kcal
Повечето от съдържащите се в плода фибри са водноразтворими и предотвратяват запека. Полезни са за намаляване на нивата на лошия холестерол, предпазват от болести на сърцето и сърдечно-съдовата система като цяло.
Грозде ½ чаша=53 kcal
Съдържа ресвератрол – антиоксидант, който намалява високото кръвно налягане и предотвратява образуването на съсиреци и тромби. Семките му са изключително полезни. Може да спомогне за спиране на разпространението и развитието на ракови клетки в стомаха, дебелото черво и гърдите.
Череши ½ чаша=46 kcal
Съдържат в най-големи количества антиоксиданта антоцианин. Намаляват възпаленията и лекуват подагра. Облекчават артритните болки. Регулират метаболизма и предотвратяват запека.
Грейпфрут ½ грейпфрут=52 kcal
Съдържа ликопен и флавоноиди, които се борят успешно с рака, както пектин и разтворими фибри, които намаляват лошия холестерол.
Киви 1 голямо киви=52 kcal
Един от най-богатите на витамин С източници. Помага за поддържането на костите, зъбите и венците в добро състояние. Намалява нивата на триглицеридите в кръвта. А знаете ли, че кивито може да се консумира заедно с обелката?
Боровинки ½ чаша=41 kcal
Имат най-силното антиоксидантно действие в сравнение с още 60 пресни плодове и зеленчуци. Оказват положително въздействие върху очите и зрението. Боровинките могат да предотвратят появата и развитието на сериозни болести, свързани с възрастта, като тези на Алцхаймер и Паркинсон.
Папая 1 средна папая=59 kcal
Подпомага храносмилането и има силен противовъзпалителен ефект. Повишава съпротивителните сили на организма. Прави кожата гладка и сияйна.
Малките черни семенца на папаята също могат да се консумират като подправка, заместител на черния пипер. Имат остър и пикантен вкус.