Какво представляват свободните радикали?
Свободните радикали са нестабилни молекули, които могат да увредят клетките в човешкото тяло. Поради химическата си нестабилност, всеки свободен радикал се свързва лесно с други съединения. Свободните радикали се появяват често като резултат от нормалните метаболитни процеси – когато тялото ни използва кислород, те се образуват като страничен продукт, но когато са в излишък, могат да причинят увреждане на клетките на тялото. Този процес се нарича “оксидативен стрес”.
Свободните радикали присъстват нормално в организма и всеки от тях съществува в продължение на малка част от секундата, но уврежданията, които може да причини са необратими.
Факторите, които могат да доведат до излишък на свободни радикали са много и различни: излагането на радиация – слънчева или рентгенова, тютюнев дим, автомобилни газове, пестициди, разтворители, лекарства, други замърсители и не на последно място – храненето.
Когато сме млади и здрави, защитните сили на организма са високи и той сам контролира количеството на свободните радикали. Но когато сме изложени на много екологични източници на свободни радикали, пушим активно или пасивно и се храним нездравословно, рискът за здравето ни се увеличава.
Доказано е, че разрушителната дейност на свободните радикали оказва негативно влияние върху здравето на човека – ускоряват се процесите на стареене и се нарушават обменните процеси в клетките.
Свободните радикали увреждат клетките и така с течение на времето, органите, на които принадлежат тези клетки, започват да не функционират пълноценно. Тези процеси крият голяма опасност, защото :
- окисленият холестерол по-лесно прониква в стените на артериите и ги втвърдява
- окислените клетъчни мембрани и мазнини причиняват преждевременно състаряване и сбръчкване на кожата
- окислената ДНК може да стане причина за мутация на гени или рак
-
ГИНКО ХЕРЦ КАРНОЗИН
За по-добра памет, концентрация и работоспособност
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
КОЕНЗИМ Q10 / 10 МГ
За здраво сърце и виталитет
-
НОРМА ЦЕЛ ТАЙМСТОП
За забавяне на процеса на стареене
Проучванията показват, че правилният хранителен режим може да помогне за предотвратяване или намаляване на щетите, причинени от свободните радикали.
Ако поддържаме нивата на антиоксиданти в организма достатъчно високи, повечето свободни радикали могат да бъдат неутрализирани, преди да са нанесли някаква вреда. Антиоксидантите са защитни вещества, които помагат да се неутрализира вредния ефект от окислителните процеси вътре в клетката.
Важно е да консумираме храни, които са богати на антиоксиданти. Основните антиоксиданти с хранителен произход са витамините А, С, Е, както и минералите селен, цинк и манган.
Най-добрите източници на антиоксиданти са плодовете и зеленчуците.
От тях с най-високо съдържание на витамин С са: цитруси, чушки, броколи, зеле, ягоди; на витамин Е: ядки, зелени листни зеленчуци, пълнозърнести храни, соя и яйца; на витамин А: моркови, домати, спанак, ябълки, праскови; на селен: ядки, риба, зелен чай, гъби и чесън; на цинк: тиквени и кедрови ядки, зеле, спанак, бобови култури, както и млечни продукти и черен шоколад; на манган: соеви продукти, ананас, малини, ядки, кейл, зелен чай, мента.
След мащабно проучване е установено, че хората, които приемат най-много антиоксиданти с храната, са най-малко застрашени от коронарни болести и рак. Освен чрез храната, антиоксидантите могат да бъдат набавени и под формата на хранителни добавки. Съвременните изследвания показват, че негативното влияние на свободните радикали се неутрализира по-бързо и ефективно, когато се комбинира благоприятното действие на антиоксидантите, приети с храната с действието на антиоксидантите, които се приемат под формата на хранителни добавки.