Полезни хранителни комбинации
Храната е основния източник на полезни за организма вещества. Комбинирането на определени храни допълва и подобрява не само вкусовите им качества, но и дава възможност на организма да извлече максимално ползите от тях. Някои храни се нуждаят от определени витамини и минерали, за да се преработят добре, т.е., за да направим храненето си още по-полезно, трябва да знаем как да съчетаваме правилно храните.
Лимон и растителни храни, богати на желязо
Богатите на желязо растителни храни като спанак, магданоз, праз, червено цвекло, коприва, целина, боб, броколи се комбинират чудесно с цитрусови плодове. Желязото от растителни източници не се усвоява достатъчно добре от организма, а при тази комбинация, желязото се усвоява много по-лесно и по-пълноценно, благодарение на високото съдържание на витамин С в лимона.
Домати и зехтин
Доматите са отличен източник на антиоксиданта ликопен, за който се смята, че намалява риска от развитие на ракови заболявания, особено рак на простатата. Ликопенът се усвоява най-добре в съчетание със здравословни мазнини, например зехтин. Зехтинът съдейства за намаляване нивата на лошия холестерол и подобрява работата на сърцето. Комбинацията домати и зехтин намалява риска от развитие на сърдечно-съдови и ракови заболявания.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Куркума и черен пипер
Тези популярни и използвани по цял свят подправки са известни и с многобройните си здравословни ползи. Куркумата е мощен антиоксидант и притежава силни противовъзпалителни свойства. Черният пипер притежава свой собствен набор от противовъзпалителни свойства. Той повишава бионаличността и усвояването на куркумата, а комбинацията от двете подправки представлява натурално и ефективно противовъзпалително средство.
Храни, богати на калций и храни, богати на витамин D
Достатъчният прием на витамин D е изключително важен за усвояването на калция от храната. Калцият е минерал от ключово значение за здравето и състоянието на костите, и ставите, а неговото правилно усвояване в голяма степен зависи от наличието на витамин D в организма. Освен чрез излагане на слънчева светлина, този витамин може да се набави и от млечни продукти, риба, гъби, яйца, соя.
Мазнини и мастноразтворими витамини
Мастноразтворимите витамини като витамини А, Е, D и К се усвояват от организма само в комбинация с мазнини, затова диета, бедна на мазнини може да попречи на тяхното усвояване. Богати на витамин А са млечни продукти, яйца, моркови, зелени листни зеленчици, пъпеш, кайсии. Витамин Е се съдържа в зърнени и бобови храни, ядки, слънчогледово семе, соя, авокадо, яйца. Богати на витамин К са млечните продукти, зелени листни зеленчуци, броколи, карфиол.