Начини за контролиране хормона на глада – грелин по естествен начин
Специалистите наричат грелина и лептина “хормони на глада” поради факта, че те работят за увеличаване или за намаляване на апетита.
Голяма част от програмите за отслабване включват прием на изкуствени хормони, с цел по-бързо изгаряне на мазнините, но те могат да бъдат опасни и да окажат неблагоприятен ефект върху човешкия организъм.
Разбира се, че не е необходимо да се прибягва до тези неестествени и вредни методи, за да се постигне бърз, отслабващ ефект и желаното идеално тегло, а вместо това може да се създаде здравословна среда, включваща полезни хранителни вещества, контрол на стреса и физическа активност.
Какво представлява грелинът?
Това е пептиден хормон, повишаващ апетита, като нивата му се покачват преди хранене, усилват чувството за глад, а след прием на храна, нивата му намаляват.
Грелинът се произвежда в стомашно-чревния тракт от грелинергични клетки, които комуникират с централната нервна система.
По-голямо количество грелин се освобождава директно в отговор на стресови ситуации, което обяснява засиленото чувство на глад при хора под влияние на стрес.
Грелинът има и други важни роли в човешкия организъм като:
- Регулира хормона на растежа и секрецията на инсулин
- Стомашно-чревна подвижност
- Кръвно налягане и сърдечна честота
- Глюкозен и липиден метаболизъм
- Неврогенеза (процес, при който невроните се генерират от неврални стволови клетки)
-
FAT LOSS
Да влезем във форма за лятото
-
НОРМА ФЕТ ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ
Регулация на теглото
-
ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ
Регулация на теглото
Каква е разликата между лептин и грелин?
И двата хормона играят важна роля в поддържането на телесното тегло. Те работят заедно за улесняване на храносмилането, енергийния баланс и регулирането на теглото.
Лептинът се произвежда от мастните клетки и намалява апетита и чувството за глад.
Тъй като тялото произвежда лептин въз основа на процента телесни мазнини, логично е повишаването на теглото да води до повишаване нивата на лептин в кръвта, както и обратното – загубата на тегло води до понижаване нивата на лептина.
За съжаление обаче се оказва, че хората с наднормено тегло, затлъстяване и метаболитен синдром са така да се каже “устойчиви на лептин”, което допринася за последващо наддаване на тегло и трудности с отслабването.
Как да накараме грелина да работи в наша полза?
Съществуват няколко ефективни начина за намаляване нивата на грелина и овладяване на апетита:
- Не преяждайте и не гладувайте
При пропускане на хранене и недостиг на достатъчно количество храна, нивата на грелин се увеличават, а от друга страна преяждането води до намаляване нивата на грелин, но това не е решение, тъй като по-този начин рискуваме да качим много излишни килограми. Най-разумното решение е създаване на балансиран и здравословен режим на хранене, включващ непреработени храни, както и храни, богати на протеини и фибри.
- Консумирайте достатъчно протеини
Според проучванията, консумацията на храни с високо съдържание на протеини намалява чувството за глад, удължава периода на усещането за ситост, оказва влияние върху глюкозозависимите инсулинотропни полипептиди, които медиират отговора на грелин.
Други проучвания показват, че протеините могат да допринесат за загубата на тегло, като предотвратяват загубата на мускулна маса по време на диета, увеличават секрецията на хормоните на ситостта, повишават термичния ефект на храносмилането и подобряват хомеостазата на глюкозата.
- Тренирайте редовно
Физическата активност е един от най-добрите начини за овладяване на глада, ефективно и трайно изгаряне на мазнини, както и за манипулиране нивата на грелина и лептина, в посока намаляване на телесното тегло. Според специалистите, най-добър резултат се постига при редуване на тренировки с различен интензитет.
- Здравословен сън
Здравословният сън, включващ лягане рано вечер и ставане рано сутрин, с продължителност около 7-9 часа при възрастните, е свързан с по-добрата регулация на нивата на грелина и лептина, като проучванията показват, че недостатъчният сън е свързан с повишаване нивата на грелина и съответно с увеличаване на чувството за глад.
- Овладяване на стреса
Съществуват много начини за справяне със стреса, но различните техники работят по различен начин и с различен успех при всички хора. Това, което има благоприятен ефект и може да опитате е медитация, молитва, споделяне в дневник, получаване на достатъчно почивка, поддържане на положителни взаимоотношения, прекарване повече време на открито, противовъзпалителна диета и др.
- Избягвайте преработените храни и такива с високо съдържание на захари
Преработените храни и тези с високо съдържание на захар, оказват неблагоприятно въздействие върху апетита. Основните видове храни, които повишават апетита са:
- Торти, бисквити, сладкиши и др.
- Газирани и подсладени напитки
- Бял хляб и тестени изделия
- Шоколад, бонбони и сладолед
- Пържени и мазни храни