Кюфтенца от елда и гъби
Рецептата не съдържа животински продукти и е подходяща за тези, които постят и за придържащите се към вегетариански режим на хранене. Рецептата е лесна за изпълнение, от нея могат да се възползват и активно спортуващи, тъй като елдата е богата на аминокиселини, както и хора с нарушена перисталтика на червата, защото фибрите и пектина в елдата подпомагат храносмилането. Елдата не съдържа глутен, което я прави подходяща за хората с нетолерантност към глутен или целиакия.
Необходими продукти:
1 ч.ч. елда
1 ч.ч. нарязани на филийки гъби – печурки, кладница, манатарки или микс
1 връзка зелен лук
1 сварен картоф
1 с.л. магданоз
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. чубрица
1 скилидка чесън
сол и черен пипер на вкус
галета
зехтин
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Начин на приготвяне:
Елдата се сварява, изплаква се със студена вода, отцежда се и се пасира леко. Гъбите се задушават с малко зехтин и се овкусяват с подправките. След като леко изстинат се пасират заедно със сварения картоф. Прибавят се към пасираната елда, сместта се разбърква и е добре да се остави в хладилник за около 30 минути. След това с навлажнени ръце се оформят кюфтенца, които се овалват леко в галета и се пекат върху хартия за печене, в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20-25 минути. Кюфтенцата могат и да се изпържат в тиган на слаб огън с малко мазнина. Да ви е сладко!