Кои храни да не комбинираме според Аюрведа?
1. Избягвайте съчетанието на кисело мляко или йогурт с цитрусови и кисели плодове.
2. Не консумирайте плодове, заедно с картофи и други храни, съдържащи скорбяла. Фруктозата (плодова захар), както и другите типове захари, се усвояват бързо, докато нишестето отнема доста време. Това затруднява усвояването на захарта и създава храносмилателни проблеми.
3. Старайте се да не консумирате диня или пъпеш заедно със зърнени храни. Тези два плода са с високо съдържание на вода и са изключително лесносмилаеми. Бързото им усвояване обаче се възпрепятства от доста по-бавното разграждане на веществата от зърнените храни, a това значително ще забави и затрудни метаболизма. По принцип е редно плодовете да се консумират самостоятелно и да не се комбинират с други храни.
4. Медът не бива да минава термична обработка, а да се консумира в суров и чист вид. В противен случай молекулите му се превръщат в нехомогенизирано лепило, което полепва по лигавиците и запушва фините канали, като по този начин се образуват токсини.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
5. Да не се консумират месни и млечни протеини заедно. Това е изключително тежка за храносмилателната система храна, която не се обработва и усвоява пълноценно. Организмът ни изразходва ценна енергия, като лишава от такава другите свои системи и органи.
6. Прясното мляко се пресича в стомаха при комбинирането му с пъпеш, диня, кисели, цитрусови плодове. Да не се приема и в едно хранене заедно с риба.
7. Според Аюрведа по време и след хранене не бива да се приемат студени напитки, тъй като те намаляват т.нар. храносмилателен огън, а оттам и пълноценния и бърз метаболизъм. По време на хранене може да се консумират няколко глътки топла или хладка вода. Същото важи и за след хранене. Повече течности може да се приемат поне час-два след ядене.
8. Смята се, че половината от храносмилането протича в устата. Храната следва да се дъвче добре, за да се смеси със слюнка и да стане на каша, която впоследствие безпроблемно се досмила и усвоява от организма.
9. В Индия след хранене често се приемат семена анасон с малко захар. Анасоновите семена освежават дъха и подпомагат храносмилането.