Интересно за спанака
Благодарение на Попай моряка, спанакът е може би най-известния листен зеленчук в света. Богат на хранителни вещества, свеж, вкусен и ароматен, спанакът е суперхрана, която се намира целогодишно. Ето няколко интересни факти за този здравословен зеленчук:
* Спанакът е добър източник на растителен протеин, цинк, селен, омега-3 мастни киселини, фосфор, магнезий, калий, желязо, манган, фолиева киселина, витамини С, Е, А, К, В2 и В6.
* Спанакът, претърпял термична обработка, дори и съвсем кратка, е много по-полезен от суровия. Половин чаша сварен спанак съдържа повече хранителни вещества от две чаши суров спанак.
* Един от най-здравословните начини за консумиране на спанак е под формата на сок или смути. Смесете спанака със зеленчуци или плодове по ваш вкус. Той има ниско калорично съдържание, повишава енергийните нива и действа като антиоксидант.
* Суровият спанак съдържа съединение, наречено оксалова киселина. Ако имате проблеми с бъбреците, избягвайте консумацията на суров спанак, защото образуването на камъни в бъбреците обикновено се дължи на отлагане на специфични химикали, сред които е и оксаловата киселина. Освен това оксаловата киселина възпрепятства усвояването на калция и желязото в организма. Неутрализирането на оксаловата киселина става с термичната обработка на спанака и комбинирането му с храни с високо съдържание на витамин С като мандарини и портокали.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
* Редовната консумация на спанак има ключова роля за човешкото здраве, но е добре да се знае, че замразеният спанак не е толкова полезен, колкото пресния.
* Спанакът съдържа каротеноидите лутеин и зеаксантин, които имат изключително значение за здравето на ретината и макулата. Те предпазват от очни заболявания, като катаракта и дегенерация на макулата. По-малко известна е ползата на спанака за храносмилателната система. Той съдържа съединения, наречени гликоглицеролипиди, които защитават и заздравяват стомашната и чревната лигавица. Така редовната консумация на спанак намалява значително риска от развитие на синдром на пропускливите черва и вътрешни възпалителни процеси.
* Високите нива на витамин К, които си набавяме с консумацията на спанак са важни за поддържането на здрава костна система.
* Редовната консумация на спанак доказано подобрява състоянието и здравето на кожата. Богат на антиоксиданти, намаляващи оксидативния стрес, спанакът хидратира кожата и изглажда тена.