Зърна без глутен с богата хранителна стойност
Храните, които не съдържат глутен добиват все по-голяма популярност и дори се рекламират като здравословни, но без глутен не означава задължително здравословно. Глутенът е растителен протеин, който се съдържа в някои зърнени храни като пшеница, ечемик, ръж и в кръстоската между пшеница и ръж, наречена тритикале. Този протеин се разгражда бавно и това е една от причината при някои хора да се наблюдават храносмилателни проблеми.
Според данни на Световната здравна статистика всеки 1 от 100 души има непоносимост към глутена. Най-тежката форма на непоносимост към глутен се нарича целиакия, автоимунно заболяване, което атакува чревната тъкан и оказва негативен ефект върху способността на организма да усвоява хранителните вещества. Непоносимостта към глутен почти не се повлиява от медикаментозно лечение, което налага изключване или значително намаляване на консумацията на храни, съдържащи глутен.
Предлагаме списък с някои полезни зърна, които не съдържат глутен и могат да бъдат закупени, както от магазините за здравословни храни, така и от големите супермаркети.
Амарант – отличен източник на растителен протеин и полиненаситени мастни киселини. Има висока хранителна стойност, съдържа много фибри, желязо, калций, манган и фосфор. Амарантът е богат на магнезий, витамин Е, както и на лизин, аминокиселина с противовирусно действие.
Кафяв ориз – богат на фибри и протеини, калий, манган и витамини от група В. Консумацията му подпомага здравето на сърцето и щитовидната жлеза, намалява риска от затлъстяване и диабет.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Елда – богата на растителни съединения с антиоксидантен ефект. Съдържа почти всички незаменими аминокиселини. Консумацията ѝ съдейства за забавяне процесите на стареене, подобрява храносмилането, балансира нивата на холестерола и оказва подкрепа на имунната система.
Царевица – тя не съдържа глутен и ако царевичното брашно и царевичният грис съдържат 100% царевица, могат да се консумират при спазване на безглутенов режим. Царевицата е богата на фибри, които оказват благоприятно въздействие върху перисталтиката на червата. Съдържа много магнезий, витамини от група В и витамин Е. Избирайте царевични продукти, които не са от генномодифицирана царевица.
Просо – лесно смилаема храна с алкализиращ ефект. Богатото съдържание на фибри и ниският гликемичен индекс на просото спомагат да се поддържат здравословни нивата на кръвната захар. Съдържа магнезий, желязо, витамини от група В, както и серотонин, който подобрява настроението.
Овес – овесът не съдържа глутен, но обикновено се отглежда на същите полета, в които се отглежда пшеницатата и е възможно овесените продукти да съдържат глутен. Търсете сертифициран овес, на който има етикет, че не съдържа глутен. Овесените ядки са богати на растителни протеини, здравословни мазнини, фибри, калций, желязо, цинк, витамини от група В, витамини А, Е и D. Те са отличен източник на енергия, полезни са за сърцето, спомагат за понижаване на холестерола, засищат и помагат в борбата с излишните килограми.
Киноа – тази супрехрана се консумира от векове. Киноата е пълноценен растителен протеин, съдържа всички незаменими аминокиселини, ценен източник е на здравословни мазнини, фибри, минерали и витамини. Всичко това я прави полезна за здравето на сърцето, костите, мускулите, имунната система, кожата и нервната система.
Сорго (метлено семе) – макар и да не е много популярно в България, е известно отдавна. В някои страни е основен заместител на пшеницата при производството на брашно. Съдържа фибри, протеини, антиоксиданти, магнезий, калций, калий, фосфор и витамини от група В. Консумацията на брашно от сорго подобрява здравето на храносмилателната система, костите и сърцето.
Теф – безглутенова храна със сериозна хранителна стойност. Съдържа високи нива на протеин, калций, желязо, магнезий, аминокиселини, витамини от група В и е отличен източник на витамин С. Консумацията на теф подобрява циркулацията на кръвта, укрепва костите, здравето на сърцето и имунната система.