Диета за целия ден от пречистващи и затоплящи веган ястия за зимата
Сигурно ви се е случвало да чувате от приятели, които се оплакват, че нямат проблеми да следват вегетарианска или веган диета през лятото, но се затрудняват изключително много да я продължат с настъпването на студените месеци. Причината е очевидна. През пролетта и лятото сергиите са отрупани със свежи плодове и зеленчуци, а топлите тепмператури правят салатите, шейковете и суровите храни примамливи и актуални. С настъпването на есента и зимата обаче телата ни започват да копнеят за топли, засищащи и богати на протеини храни, докато мисълта за студено смути в снежното време може да породи у човек ледени тръпки по гърба.
И все пак има начин да се чувствате добре посред зима с диета, базирана на растителни продукти. Ключът е да приемате храни, които ви затоплят отвътре – боб, леща, ориз, киноа, тиква. Готови ли сте да опитате? Ето няколко примерни рецепти за целия ден, които се чувствайте свободни да обогатявате по ваше усмотрение.
Закуска
Сутрешна енергийна закуска с овесена каша
Съставки:
чаша овес
чаша растително мляко – соево, бадемово, оризово
чаша вода
щипка сол
шепа стафиди
2 с.л. бадемово масло
2 с.л семена от чиа
Приготвяне:
1.Оставете овеса, млякото, водата, солта и стафидите да покъкрят в продължение на 7-10 минути в малка тенджера, като разбърквате от време на време, докато течността напълно се абсорбира.
2.После сипете в купички. Сложете една лъжица бадемово масло и поръсете с чиа.
-
FAT LOSS
Да влезем във форма за лятото
-
L-КАРНИТИН
За ускоряване на метаболизма и срещу пролетна умора
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Обяд
Ориз с боб и задушени зеленчуци
чаша сварен кафяв ориз
чаша сварен черен боб
чаша броколи
чаша карфиол
2 чаши къдраво зеле, настъргано
1 авокадо, нарязано
1 с.л.тамари или соев сос
2 с.л.тахан
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
1.Вземете тенджера с приставка за задушаване и сложете вода да заври. Задушете карфиола за 5 минути, после добавете броколите и ги оставете също за 5 мин, а накрая и зелето за 2-3 мин.
2.Сервирайте в купички кафявия ориз. Изсипете отгоре черния боб, задушените зеленчуци и резените авокадо. Овкусете с тамари или тахан, а накрая и със сол и пипер.
За да приготвите перфектен кафяв ориз, сложете да ври на слаб огън 2 ¼ чаши вода, 1 чаша ориз и щипка сол. След като изключите печката, оставете тенджерата с ориза с все още затворен похлупак да постои около 5 мин. преди да го сервирате.
Вечеря
Зеленчукова крем супа
1 с.л. кокосово масло
1 малка глава лук, нарязана на кубчета
1 малко парче джинджифил, обелен и настърган
2 скилидки чесън, млян
1/2 чаша кокосово мляко (пълномаслено е най-добре)
1 чаша зеленчуков бульон (добавете допълнително в края, ако супата е прекалено гъста)
2 сладки картофа, нарязани на ситно
2 моркова, нарязани на ситно
2 пащърнака, нарязани
1 супена лъжица пресен лимонов сок
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
1.В широк съд нагорещете кокосово масло. Добавете лука, чесъна и джинджифила и ги запържете за 5-7 мин, докато леко покафенеят.
2.Добавете кокосовото мляко и зеленуковия бульон и ги оставете да врат. Прибавете сладкия картоф, морковите и пащърнака и намалете градусите, колкото да покъкрят. Оставете така за около 15 мин (докато зеленчуците поомекнат). Изключете печката и оставете да се охлади.
3.Щом тенджерата се поохлади, изсипете всичко в блендъра и миксирайте, докато стане хомогенна смес. Накрая сложете супата обратно в тенджерата, оставете я на котлона да поври и прибавете малко лимонов сок, сол и пипер. Може да се сервира с киноа, хляб или задушени соеви ядки.
Десерт
Топъл шоколад
Съставки:
1 чаша растително мляко
1 чаша билково кафе
2 фурми, накиснати в гореща вода за 5 минути
3 супени лъжици какао на прах
1/2 чаена лъжичка екстракт от ванилия
1-2 супени лъжици агаве или кленов сироп (започнете с 1 супена лъжица и добавете повече, ако е необходимо)
Приготвяне:
1.Смесете съставките в блендера, до получаването на хомогенна смес. Изсипете сместа в тиган и нагорещете до желаната от вас температура. След това се насладете на вкуса.