Аюрведични съвети за добро храносмилане
- Джинджифил и щипка сол преди хранене
Джинджифилът има прекрасни стимулиращи храносмилането свойства. Особено ценен е за тези от вас, които страдат от констипация или липса на апетит, но не се препоръчва при хора, които имат проблем с кървене или вътрешно загряване, тъй като джинджифилът е огнена билка според аюрведа. Солта е друг храносмилателен стимулант. Аюрведа препоръчва употребата на каменна сол, тъй като тя подобрява зрението и сърдечната дейност
- Яжте топла храна и пийте топла вода
Индийците, идващи у нас, с почуда установяват, че се храним с много студени храни като салати и предястия. Според аюрведа това е противопоказно, тъй като храносмилателната система се разглежда като огън и подобно на всеки огън тя не функционира добре, „гаси се“ в случай че я захранваме със студени неща. Мнозина европейци установяват, че метаболизмът им се подобрява след като преминат от студени към топли храни.
- Гледайте на храненето като на свещенодействие
Аюрведа съветва да отделим време да се настаним удобно преди хранене и да отдадем нужното внимание на храната, да почувстваме удовлетворение и благодарност преди да сложим първия залък, а не както мнозина от нас правят – гледаме телевизия, говорим по телефона или се храним на крак. Според аюрведа добрата позиция и бавното хранене са ключ към здравия метаболизъм.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
- След хранене застанете на колене
Аюрведа е тясно свързана с йога. Неслучайно препоръчва след хранене да се заеме поза Ваджрасана (заставате на колене, като бедрата се отпускат върху стъпалата ). Дори да не можете да приложите Ваджрасана, опитайте се да седнете с изправен гръб и да затворите очи за няколко минути. Така наистина ще почувствате силата на храната, която приемате.
- Гответе с повече аюрведични подправки
Кимион, сминдух, асафетида, аджвайн – все подправки, които подпомагат храносмилането и предотвратяват газовете и подуването след ядене.
- Изчакайте с хапването
Динамиката и заетостта често превръщат снаксовете в неотменен навик. Проблемът с т.нар. „залъгалки“ е, че храносмилателната система не получава нужното й време да обработи храната до следващото по-сериозно хранене, тъй като само я ангажираме с дреболии. Ще почувствате физическа лекота, ентусиазъм, глад и комфорт в тялото си, ако оставяте достатъчно промеждутък между основните хранения.
- Избягвайте да се храните, когато сте емоционално афектирани
Емоциите са като храна в смисъл на това, че ако не бъдат добре смлени, могат да причинат неразположение в човека. Преди да започнете да се храните, аюрведа препоръчва да се успокоят и овладеят всички емоционални състояния като гняв, тревога или тъга.