Хумусът – вкусен природен антидепресант
Опитвали ли сте хумус?
Ако обичате нахут, хумусът ще ви хареса. Рецептата за приготвянето на тази вкусна паста варира леко в различните държави, но основните съставки за нейното приготвяне са нахут, лимонов сок, чесън, зехтин, сусамов тахан, червен пипер и маслини.
Хумусът е популярно ястие в Близкия изток.
У нас можем да открием хумус в магазинната мрежа, а някои хора предпочитат да си го приготвят у дома, за да си гарантират качеството на вложените продукти или за да експериментират с добавянето на различни продукти към традиционния му вкус.
Хумусът е пълноценна храна за цялото семейство, защото е богат на:
– Растителни протеини
– Желязо
– Калий
– Калций
– Витамини от група В
– Магнезий
– Фолиева киселина, което го прави идеална храна за бременни и малки деца
– Тиамин и рибофлавин, които са витамини, укрепващи мускулите и нервната система
– Ретинол, представляващ съединение, което поддържа тъканите еластични и млади
– Хумусът има диуретични свойства и помага за елиминиране на пикочната киселина
– Богатият набор от съдържащите се в него антиоксиданти го правят подходящ за контролиране на високо кръвно налягане и подобряване на сърдечното здраве
-
EASYGO
Против стрес, физическо и умствено натоварване
-
MENTAL HEALTH
При панически атаки и тревожност
-
ЗЛАТЕН КОРЕН
Против стрес, физическо и умствено натоварване
-
МЕТС
При метаболитен синдром
Какви са ползите от тази вкусна, засищаща и мека паста, ще разкрием сега:
Хумусът е изключителен естествен антидепресант
Проучване, проведено през 2007 в Универитета на Тел Авив установява следното :
– Хумусът е натурален антидепресант с ефекти, подобни на лекарствата, които се използват за лечение на депресия и тревожни състояния.
– Той засища, задоволява апетита, помага ни да релаксираме и да заспим по-лесно.
– Хумусът има способността да увеличава секретирането на хормона серотонин, който осигурява усещане за добро физическо състояние. Това се дължи на комбинацията от червен пипер и зехтин, които съдържат аминокиселина, подпомагаща този хормон.
Богат е на растителни протеини
Нахутът е един от най-богатите източници на растителни протеини. Присъства често в диетите на спортистите, заради енергията, която им осигурява. Благодарение на зехтина и лимоновия сок, хумусът е богат и на антиоксиданти, които подпомагат храносмилането и регулират нивото на кръвната захар.
Хумусът подобрява храносмилането
Фибрите в нахута, заедно с лимоновия сок, чесъна и зехтина, подобряват чревната перисталтика и помагат за прочистване на токсините от дебелото черво.
Ако страдате от запек или имате нужда от прочистване на организма, добавете хумус към хранителния си режим. Здравословните въглехидрати, които се съдържат в него се усвояват бавно, осигурявайки стабилна енергия и регулират нивата на кръвната захар.
Хумусът има ниско съдържание на мазнини
Вкусната паста е богата на незаменими мастни киселини като Омега-3, линолова и олеинова киселини.
Хумусът има противоракови ползи
Благодарение на силата на антиоксидантите и чесъна, който действа като естествен антибиотик, организмът може да се пребори с много от вредните клетки.
Фолиевата киселина и сапонините, които се съдържат в хумуса са изключителна защита срещу генетичното увреждане на клетките, което може да причини рак.
Можете ли да устоите на препечена филийка, намазана с хумус?