Храни, богати на ликопен
Ликопенът е пигмент, придаващ цвета на редица оцветени в оранжево и червено плодове, и зеленчуци, но ликопен например, се съдържа и в аспержите. Той е силен антиоксидант, който неутрализира вредното влияние на свободните радикали. Ликопенът забавя процесите на стареене, защитава кожата от слънцето и появата на старчески петна, съдейства за намаляване на лошия холестерол, намалява риска от развитие на макулна дегенерация, ракови, сърдечни и други заболявания.
Най-богати на ликопен са следните храни:
Гуава
Този тропически плод съдържа 5204 µg ликопен в 100 грама. Плодът е богат на калий, калций, магнезий, витамини А, С и К. Гуава помага при проблеми с щитовидната жлеза, подобрява общото здраве на очите, забавя появата на катаракта и макулна дегенерация.
Диня
Сочната диня съдържа 4532 µg ликопен в 100 грама. Плодът има високо съдържание на аминокиселини, антиоксиданти, витамини А, С и В6. Съдържа калий, който спомага за премахване на токсичните съединения в бъбреците, а комбинацията от калий и магнезий в динята помага при високо кръвно налягане. Ликопенът в динята помага за подобряване на сърдечната функция и е превантивно средство срещу ракови заболявания.
Домати (сготвени или сушени)
Термичната обработка увеличава концентрацията на ликопен. В 100 грама домати се съдържат 3041 µg ликопен. Доматите имат високо съдържание на витамин К и калций, които са важни за здравето на костите. Благодарение на високите нива ликопен в доматите, те са отлично и вкусно средство за превенция на раковите заболявания. Консумацията на домати е полезна за здравето на очите, бъбреците и сърцето.
Папая
Папаята е богата на фибри, антиоксиданти и витамин С, които предотвратяват натрупването на холестерол в артериите. Високото съдържание на витамин С в папаята укрепва имунната система, а високото съдържание на витамин А и ликопен оказват подкрепа на здравето на очите. В 100 грама папая се съдържат 1828 µg ликопен. Папаята съдържа калций, магнезий и калий. Тя е чудесен избор за тези, които искат да имат красива и свежа кожа без петна.
Грейпфрут
В 100 грама от този цитрусов плод се съдържат 1135 µg ликопен. Той е отличен източник на витамин С, който оказва подкрепа на имунната система, намалява тежестта на симптомите при настинка и възпалителни заболявания. Ликопенът придава розовия цвят на грейпфрута. Консумацията на грейпфрут неутрализира вредното влияние на свободните радикали и предпазва клетките от увреждане.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Сладка червена чушка
В 100 грама червена чушка се съдържат 484 µg ликопен. Червената чушка съдържа лутеин и зеаксантин, които подпомагат зрението, като се борят с катаракта и макулната дегенерация. Богата е на витамин С, който е изключително важен за имунната система, както и на магнезий, който в комбинация с витамин С, помага за справяне със стреса.
Аспержи (сготвени)
Смятани за деликатес, аспержите са чудесен източник на витамини В3, В9, А, Е, С и К. Съдържат хром, който улеснява транспортирането на глюкозата, а витамин В9 има ключова роля за правилното функциониране на мозъчната дейност. В 100 грама аспержи се съдържат 30 µg ликопен. Консумацията на аспержи има роля в регулирането нивата на кръвната захар, спомага за предотвратяване на макулната дегенерация и остеопорозата.
Червено зеле
Този зеленчук е богат на фибри, манган, калций, витамини С, К, Е и В5. В 100 грама червено зеле се съдържат 20 µg ликопен. Консумацията на този кръстоцветен зеленчук подобрява здравето на костите и намалява риска от остеопороза, грижи се за здравето на очите, защитава кожата от вредното влияние на слънцето, повишава имунната защита.
Манго
Мангото съдържа магнезий, желязо, калий, витамини А, С, К, В2 и В9. Има високо съдържание на пектин, който в комбинация с фибрите и витамин С спомага за намаляване на холестерола. Калият в мангото помага за регулиране на сърдечния ритъм и кръвното налягане, а ликопенът предотвратява стареенето на кожата и намалява риска от остеопороза. В 100 грама плод се съдържат 3 µg ликопен.