Спрете мускулната загуба, като се храните с тези два плода

Загубата на мускулна маса (мускулна атрофия) може да се случи дори когато водим съзнателен спрямо здравето си живот. Последни проучвания показват, че зад този симптом стоят съвсем билогични фактори, на които може да се противодейства лесно и просто – с приемането на две вкусни и здравословни за целия организъм храни.
С остаряването мускулите са податливи на отслабване. Макар че е естествена част от човешкия цикъл, отслабването на мускулите ни прави уязвими в редица други случаи, например травми на ставите или наранявания от падане, които може да са пряко следствие от загуба на мускулна маса.
Според изследователите мускулите естествено трупат маса и сила от момента на раждане докъм 30-те ни години. След 30 човек средно започва да губи по 3 и 5 процента мускулна маса за период от 10 години. След 75 години атрофията се увеличава драстично.
Отслабването на мускулите прави живота на възрастния човек много по-труден и неприятен, тъй като недостигът на сила, подвижност и издръжливост го възпрепятстват от това да се занимава с активни дейности в градината, дома или в града. Дори разходките се превръщат е изпитание.
Изследванията показват, че макар атрофията да е нормална за старостта, човек може да не й се дава с лекота. Една проста диетична промяна може да спре или забави тези процеси.
-
GOOD-BETTER-BEST
Против стрес, физическо и умствено натоварване
-
ГУАРАНА МАТЕ КОЛА
Дневен активатор с естествен кофеин
-
ЗЛАТЕН КОРЕН
Против стрес, физическо и умствено натоварване
-
КОЛОСТРУМ
За имунитет
Ябълка и зелен домат
Ще се изненадате да чуете, че ключът към преодоляването на мускулнатa атрофия e в тези толкова прозаични плодове – ябълката и зеления домат.
Ако се храните всекидневно с тях, ще поддържате мускулите си силни и здрави в дългосрочен план, независимо от възрастта.
На какво се дължи това?
Изследователи от Университета в Айова открили, че две съединения във въпросните плодове ограничават въздействието на биологичните фактори, отговорни за отслабването на мускулите- това са урсоловата киселина в обелката на ябълката и томатидинът в зеления домат.
Урсоловата киселина
Освен че опазва мускулната маса от разпад, тя възпрепятства спазмите на артериите, в това число и на коронарните, понижава артериалното налягане и има антиаритмично действие. Освен това урсоловата киселина способства за разширение на кръвоносните съдове на сърцето и храненето на сърдечния мускул. Тонизиращото й действие е сходно с това на женшена. Според резултати от проучването се смята, че при гризачи тази киселина подпомага скелетната мускулатура, както и кафявата мастна тъкан. Резултатът с опитни мишки показва, че чрез урсолова киселина се горят и имаме повече изгорени калории, както и синтез (анаболизъм) на тъкан.
Томатидин
Томатидинът предизвиква промени в експресията на гените, които са диаметрално противоположни на измененията, наблюдавани в клетките на мускулите при атрофия. Американските учени от Айова тествали ефекта на томатидина върху скелетната мускулатура. Те открили, че той стимулира растежа на култивирани в лаборатории човешки мускулни клетки. А когато на здрави мишки бил даван томатидин, мускулите на животните ставали по-големи, без обаче да се променя общото тегло (намалявал е процентът на мазнините). Увеличавала се е тяхната сила и издръжливост – например можели да тичат по-дълго време. Но най-забележителното било това, че томатидинът предотвратявал и лекувал мускулната атрофия.