Пълнен патладжан с булгур и плодове по рецепта от Близкия Изток
Един от специалитетите на кухнята от Близкия Изток е пълнен патладжан. Тук ви предлагаме една превъзходна комбинация – с булгур и плодове. Кората на патладжана със своя остър вкус се съчетава по безпогрешен начин със сладки сушени плодове, скрепени от полезния булгур.
Нека само припомним, че патладжанът е особено тачен по света заради количеството фибри и антиоксиданти в него. Нискокалоричен и стимулира храносмилането. Булгурът на свой ред е полезен, тъй като се обработва по такъв начин, че запазва хранителната стойност на пшеницата, без да се губят важните й вещества. Същото важи и за сушените плодове.
Съставки:
- 1 по-едър патладжан
- Зехтин
- ½ чаша булгур
- 1 ч.л. сол
- 1 чаша вряла вода
- 1/3 чаша орехи на ситно
- ¼ чаша стафиди
- стрък целина
- ¼ чаша печени слънчогледови ядки
- 1 лук
- ½ ябълка
- Лимонов сок
- 1 с.л. мед
- ¼ ч.л. кимион
- Парченце канела
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Начин на приготвяне:
- Поставете булгура в топлоустойчив съд и го разбъркайте със сол. Излейте врялата вода в купата. Оставете булгура за половин час
- Междувременно подгответе слънчогледовите семки, надробете на по-ситно орехите, нарежете целината, лука и ябълката с кората на дребни късчета.
- Излейте малко лимонов сок върху ябълките, за да не потъмняват. Смесете всички съставки в подходяща купа, покрийте я и сложете настрана.
- Отстранете зелената обвивка на патладжана. Разполовете го. Изрежете пулпата отвътре, да остане само тънък слой обвивка. Пулпата се нарязва фино и се добавя към купата с плодовете. Разбърква се.
- Намажете вътрешността на патладжанените половинки със зехтин. Поръсете обилно със сол и малко черен пипер.
- Свареният булгур се добавя към купата с плодовете и патладжанената пулпа. Разбърква се добре. Добавете по ваша преценка още зехтин и подправки. Сега е времето да се добави сол, мед, кимион и канела.
- Натъпчете сместа с ръце в обвивките на патладжана. Добавете още няколко капки зехтин.
- Завийте двете половини с алуминиево фолио. Печете на 180 градуса за час-час и половина в зависимост от големината на патладжана. По мекотата на обвивките и апетитния аромат ще усетите, че ястието е готово
- Отстранете фолиото и оставете за 10 минути горния слой да се запече леко, колкото да стане хрупкав.
- За да не се натрошат порците, изчакайте малко да изстине и тогава нарежете патладжана.