Как овесът и овесените ядки ни вталяват и подмладяват?

Овeсените ядки присъстват в състава на всяко мюсли. Борбата с хранителните предразсъдъци на хората, че това не е храна само за животни е била доста дълга.
В началото овесът е бил използван като лечебно растение, после добива известност като храна за животни.
Дошъл от Азия преди векове, днес се смята за една от най – здравословните храни.
Овесът е богат на нишесте, лесно усвоим белтък и витамини от група В – В1, В2 и В12 и витамин Е. От всички зърнени храни, овесът има най – високо съдържание на витамин Е, който е силен антиоксидант, забавящ стареенето.
Овесените ядки са богати и на инозитол, който е една от най – популярните съставки в таблетките за отслабване.
Овесените ядки са богати на магнезий, желязо, калций, силиций, калий и фосфор. Освен това съдържат много аминокиселини, фитинови киселини, флавоноиди и сапонини.
Повечето зърнени култури губят много от полезните си съставки при обелване на зърното, но овесът запазва голяма част от минералите и витамините си, независимо под каква форма го консумираме – като ядки, като трици, на брашно или каша.
Овесът помага на имунната система и предпазва от инфекции. Регулира кръвното налягане, намалява холестерола и се грижи за сърцето. Полезен е за стомаха, черния дроб и бъбреците. Помага при стрес, тревожност и преумора.
Любопитен факт около консумацията на овес е това, че той действа като противоотрова при натравяния с алкохол и създава непоносимост към цигарите.
Овесът стопява излишните килограми като стимулира изхвърлянето на токсини и шлаки от организма. Влакнините, които той съдържа набъбват в стомаха, ускоряват перисталтиката и отлагат чувството на глад.
Най – популярните начини за приготвяне на овесените ядки са чрез накисване или кипване. Варени или накиснати ядките могат да се съхраняват до 12 часа в хладилник.
Здравословна закуска за топене на мазнините можем да си приготвим като залеем 5 с.л. овесени ядки с 5 с.л. вряла вода от вечерта, а на сутринта прибавим няколко лъжици прясно мляко, овкусим с мед и добавим малко орехи.
Друга здравословна закуска са овесени трици с кисело мляко, към които можем да добавим канела, мед или пресни плодове по избор.
Овесената каша също е добър старт на деня. Сваряваме 100 гр фини овесени ядки в 200 мл вода. Бъркаме периодично кашата и сваляме от огъня, когато достигне желаната гъстота. Можем да овкусим с масло и да добавим сирене, може да я подсладим с мед или кафява захар, да добавим какао или ванилия, да допълним с пресни плодове.
-
FAT LOSS
Да влезем във форма за лятото
-
L-КАРНИТИН
За ускоряване на метаболизма и срещу пролетна умора
-
НОРМА ЦЕЛ ТАЙМСТОП
За забавяне на процеса на стареене
Овесът може да се използва не само като храна, но и като растение с лечебни и разкрасяващи свойства.
Овесът има и силни защитни свойства и се прилага от древни времена при кожни обриви и екземи. Има противовъзпалително и заздравяващо раните действие, притежава и антибиотичен ефект. Той успокоява кожата, прави я мека и еластична, подобрява защитните й функции.
Още древните египтяни са използвали овеса като са го добавяли към водата за къпане или са го стривали и смесвали с други растения, за да направят кожата си здрава и бяла.
Овесът съдържа голямо количество полизахариди и бета-глюкани, които подобряват състоянието на сухата кожа. Затова и овесът е честа съставка в козметичните продукти с хидратираща грижа за лице и коса.
Сапонините, които се съдържат в овеса пък действат като естествена почистваща съставка за порите.
Овесът е естествен хидратант, стяга порите, стимулира производството на колаген, помага при акне, ексфолира мъртвите клетки и заличава бръчките.
На овесените ядки се приписва свойството косата да расте по – бързо.
Овесеното масло също има широко приложение в козметиката, използва се в много кремове, лосиони, мехлеми и масла. Високото съдържание на витамин Е, антиоксиданти и мастни киселини прави овесеното масло масова съставка при производството на хидратиращи и слънцезащитни продукти и кремове против стареене.