Обработеното месо вреди също толкова, колкото цигарите

Свтовната здравна организация официално потвърди, че обработеното месо, в това число бекон, наденица, шунка и дори в по-големи количества червено месо са също толкова голяма заплаха за човешкото здраве, колкото вдишването на азбест, арсен, консумирането на алкохол или пушенето на цигари.
СЗО публикува откритията си, позовавайки се на експерименти, извършени от Международната агенция за изледване на рака. Тя съветва да се ограничи консумирането на обработено и червено месо, за да се намали риска от рак.
Обработеното месо минава през процедури за удължаване на трайността или на промяна на вкуса като опушване, осоляване или добавяне на консерванти. Топлинната обработка на високи температури също може да създаде канцерогенни химикали в храната.
От десетилетия лекарите подозират, че има връзка между обработеното месо и раковите заболявания. Последни проучвания насочили вниманието им към конкретна молекула, която се открива в телешкото, агнешкото и свинското месо и която може да е причина за увеличаване на риска от туморни образувания. Опасността от консумация на червено месо е свързана с това, че то съдържа глифозат – вещество, което присъства в много видове хербициди. Според тяхната оценка “всяка 50-грамова порция обработено месо при всекидневна консумация увеличава риска от възникване на колоректален рак с 18 процента”. Експертите на СЗО също не изключват опасността от възникване на злокачествени образувания на простатата и на задстомашната жлеза.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
“Рискът да се разболееш от рак на дебелото черво заради яденето на обработено месо е малък, но се увеличава с количеството, което приемаш”, обяснява д-р Кърт Стрейф от СЗО. Организацията е разтревожена от факта, че именно ракът на дебелото черво е вторият най-разпространен в Щатите и третият в света.