Нахутеното брашно стабилизира кръвната захар и подпомага сърцето

Ако единственият ви контакт с нахута досега е бил под формата на хумус или най-много добавка към салатата, значи пропускате сериозните предимства на нахутеното брашно. Нахутът е една от първите култури, отглеждани от човечеството и продължава да бъде и днес сред най-популярните и обичани растения в света. Следователно не бива да ни учудва фактът, че някои народи са се потрудили да създадат от него брашно, което се употребява за най-различни цели.
Нахутът предлага богата гама от витамини и минерали.
Притежава калций и магнезий в идеално съотношение, съдържа в завидни количества фолати – абсолютно незаменими за нормална и благополучна бременност.
Освен това е запасен с добри дози витамин В и прилично количество калий, селен, желязо и протеини.
Половин чаша нахутено брашно съдържа около:
- 178 калории
- 3 грама мазнини
- 10 грама протеини
- 5 грама фибри
- 5 грама захар (при недобавена допълнителна захар)
- 101 милиграма фолати
- 0.75 милиграма манган
- 76 милиграма магнезий
- 146 милиграма фосфор
- 2 милиграма желязо
- 778 милиграма калий
- 7 милиграма селен
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Ползите от нахутеното брашно
- Отличен източник на фибри
Консумирането на нахут и нахутено брашно е чудесен начин да увеличите приема си на фибри. Множество изследвания показват, че именно заради високото си съдържание на фибри нахутът редуцира риска от появата на сърдечно-съдови заболявания, от затлъстяване, диабет и някои ракови болести.
- Помага на сърцето
Нахутеното брашно балансира нивата на холестерол, понижава високото кръвно налягане и предпазва от сърдечни заболявания
- Стабилизира кръвната захар
Нахутеното брашно стабилизира кръвната захар и може да предотврати развитието на диабет. Нахутеното брашно също така съдържа естествена скорбяла, като тялото усвоява по по-пълноценен начин възглехидратите и ги превръща бързо в енергия.
- Помага при отслабване
Храни като нахутеното брашно съдържат висока хранителна стойност, а в същото време ниска калоричност
- Понижава възпалителните процеси
Нахутеното брашно може да подобри функционирането храносмилателната ви и имунна система, като балансира рН нивата. В по-алкално състояние вашето тяло получава по-добри възможности да остане в хомеостаза, да се противопоставя на възпалителните процеси и да предотврати размножаването на раковите клетки.
- Подходящ за безглутенова диета
Днес безглутеновите диети стават все по-популярни поради факта, че глутенът може да окаже отрицателно въздействие върху червата, храносмилателната система и имунните реакции. Нахутеното брашно не съдържа глутен, както е при житните култури, затова е особено подходящ за тези от вас, които са алергични или чувствителни към глутен или искат да се пречистят за определен срок от време.