Най-полезни за здравето на белите дробове храни
Условията на околната среда, генетиката, нивото на физическа активност и начинът на хранене са едни от факторите, които влияят върху здравето на белите дробове. Респираторните заболявания, както и Covid-19 атакуват и поставят под изпитание освен имунната система, и здравето на белите дробове.
Включването на определени храни е лесна стратегия, с която може да се намали възпалението и да се подобри белодробната функция. Освен, че доставят на организма изобилие от важни витамини, минерали и антиоксиданти, тези храни са изследвани и поради способността им да подобряват здравето на белите дробове.
Ако следните храни присъстват често в менюто, това ще благоприятства за намаляване на възпалението, подобряване функцията на дихателните пътища и здравето на белите дробове, както и за предпазване от белодробни заболявания:
Ябълки – всички сме чували, че една ябълка на ден, държи лекаря далеч, но ябълките съдействат и за подобряване здравето на белите дробове. Проучване, публикувано в The European Respiratory Journal съобщава, че ябълките могат да помогнат за забавяне процеса на намаляващата функция на белите дробове за период от 10 години, особено при бивши пушачи. Фитохимикалите, които съдържат ябълките намаляват оксидативния стрес и възпалението, което потенциално може да подобри белодробната функция.
Зелен чай – той е богат на полифеноли и антиоксиданти, които са полезни за цялостното здраве, както и за функцията на белите дробове, като епигалокатехин галат (EGCG), за който е доказано, че помага за потискане растежа на белодробни ракови клетки.
Зеленият чай съдържа също теофилин, мощно съединение, което действа като бронходилататор за подобряване функцията на дихателните пътища и облекчаване на затрудненията с дишането.
Освен това проучванията показват, че редовната консумация на зелен чай може да бъде свързана с по-малък риск от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и други прогресиращи белодробни заболявания, които могат да причинят задух, кашлица и хрипове.
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ВОДОРАСЛИ
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Зелени листни зеленчуци – зеленчуци като зеле, спанак и рукола изобилстват от хранителни вещества, като антиоксиданти, фибри, витамини и минерали, които поддържат здравето на белите дробове.
Всъщност проучванията показват, че консумацията на повече зелени листни зеленчуци може да бъде свързана с по-малък риск от рак на белия дроб, ХОББ и астма при възрастните.
Чесън – този ароматен зеленчук притежава мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да защитят от оксидативен стрес, както клетките в белите дробове, така и клетките в цялото тяло. Нещо повече, резултатите от проучване в Китай показват, че консумацията на суров чесън поне два пъти седмично, се свързва с по-нисък риск от развитие на рак на белите дробове.
Джинджифил – подправката е добре проучена и много полезна за здравето. Чаят от джинджифил повлиява изключително добре и подпомага оздравителните процеси при проблеми с дишането и белите дробове.
Сьомга – това е една от най-добрите храни за почистване на белите дробове и чудесен източник на противовъзпалителни Омега-3 мастни киселини. Проучванията показват, че тези здравословни мазнини могат да помогнат за насърчаване на белодробния кръвен поток и да бъдат полезни при определени дихателни проблеми
Резултатите от проучване, проведено от Centre for Research in Environmental Epidemiology в Барселона дори показват, че консумацията на по-големи количества Омега-3 мастни киселини, е свързана с по-ниски маркери на възпаление при хората с ХОББ.
Куркума – предварителните изследвания предполагат, че противовъзпалителните свойства на куркумата могат да помогнат при лечението на редица респираторни заболявания, като астма, ХОББ, синдром на остър респираторен дистрес, увреждане на белите дробове и белодробна фиброза.
Банани – богати на калий, фибри и витамин С, те могат да бъдат особено полезни, когато става въпрос за здравето на белите дробове. Проучванията показват, че високото съдържание на калий в бананите, помага на белите дробове да се свиват и разширяват, което може да предотврати евентуални проблеми с дишането. Бананите се свързват и с по-нисък риск от хрипове при децата с астма.