Най-богатите на полифенол храни и защо е важно да ги ядем?
Защо храните на растителна основа са толкова надеждни и силни източници на добро здраве? Защо лекарите все по-често препоръчват на пациентите, страдащи от сърдечни или ракови проблеми, да наблягат на плодовете и зеленчуците? Една от причините – защото основното богатство на растителните храни са полифенолите.
Нека се запознаем отблизо с тези наши благодеятели, за които се говори все повече. Думата „фенол” е показателна за определена химическа формула – фенолите са леко киселинни и формират кристална структура при стайна температура. „Поли” е гръцката дума за „много”, т.е. най-общо казано полифенолите са групи от много феноли, събрани заедно. Сред най-разпространените са фенолните киселини, съдържащи се в горските плодове (малини, боровинки и т.н), лука, репичката, кафето, зърнените култури и в множество подправки.
Другата по-широка група са флавоноидите. Те включват изофлавони, намиращи се в соята, антоцианидини, съдържащи се в големи количества в горските плодове и виното, флавони (в билките), флавоноли (в броколите, доматите и чая), флавонони ( в цитрусите) и съединението флаван-3-ол ( в какаото, чаят и виното). Да не говорим, че има и други полезни феноли като ресвератрол и стилбени, които не влизат в определена категория.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Как полифенолите подобряват здравето? Ето шест основни начина:
– Понижават холестерола
– Понижават кръвното налягане
– Подобряват артериалните функции
– Подобряват артериалната еластичност
– Предотвратяват слепване на тромбоцитите
– Удължават човешкия живот
Проучванията показват, че приемът на повече полифеноли, конкретно стилбени от гроздето и ядките и лигнани от лена, наистина заздравяват функциите на сърцето и удължават живота му. С приема на богати на флавоноиди храни като трици, ябълки, круши, грейпфрут, ягоди, червено вино и шоколад се понижава значително риска от сърдечни болести.Освен това участниците в проучванията, които приемали повече полифеноли, накрая можело да се похвалят с видимо по-добро състояние на артериите.
Ето и десетте най-богати на полифеноли храни
– Карамфил
– Звездовиден анасон
– Какао на прах
– Мексикански риган, сушен
– Семена от целина
– Черна арония
– Тъмен шоколад
– Ленено брашно
– Черен бъз
– Кестен
Сред тях на челни места са още розмарин, мента, мащерка, каперси, босилек, къри, ягоди и кафе.
Без съмнение вечерята – това е вашата съдба, вилицата – инструментът, с който да я контролирате. Богатите на полифеноли храни са най-добрата естествена медицина за организма ви.