Мит ли е алкалната диета?

Предлагаме ви интересен и малко конспиративен поглед към теорията за алкалните и киселинните храни и за това дали е необходимо да консумираме само алкални храни, за да сме напълно здрави. Автор на текста а Кайлани Кинг.
Според теорията за алкалната диета консумирането на твърде много киселинни храни повишава киселинността, като същевременно намалява pH в организма и с това увеличава шансовете за появата на болести като остеопороза или дори рак. Звучи ужасно, но преди да си причините стрес от мисълта какво точно трябва да ядете предвид тези фактори, нека хвърлим малко повече светлина по темата и да размишляваме заедно върху нейната достоверност.
Факт 1: Храните не могат да въздействат на pH във вашата кръв
Не е лъжа, че при приемането на храни веществата в тях оставят алкален или киселинен остатък в организма. Като цяло животинските и зърнените продукти са киселинообразуващи, докато плодовете и зеленчуците са алкалообразуващи. Противно на популярното схващане чистите мазнини, захарите и нишестето са неутрални в това отношение, тъй като не съдържат протеин, сяра или минерали.
Ако не вярвате, опитайте. Вземете pH ленти и тествайте урината си няколко часа след като сте яли смути или сандвич с пиле.Ще се уверите, че зеленото смути прави урината по-алкална, докато сандвичът е произвел повече киселинност.
Въпреки това важно е да знаем, че освен ако не страда от бъбречно заболяване или има проблеми с инсулина, човек не може да повлияе съществено на своето pH в кръвта в зависимост от храните, които приема. Тялото ви е програмирано да работи с кръвно pH от около 7.4. Малка промяна в този показател би предизвикало сериозна авария в организма. Точно затова тялото ви е отличник в стриктното регулиране на pH-то в кръвта.
Факт 2: Киселинната диета не причинява деминерализация на костите и остеопороза
Теорията се основава на идеята, че тялото дърпа минерали от нашите кости, за да неутрализира излишната киселинност, предизвикана от начина ни на хранене и след време тази деминерализция води до остеопороза. Само че въпросната теория напълно пренебрегва жизненоважната роля, която играят бъбреците по отношение на регулацията на pH. Бъбреците създават необходимите условия за поддържане на pH без участието на костната система. Какво всъщност се случва? Първо киселинността от приетата храна се смекчава от бикарбонатните йони в кръвта. От тази реакция се произвежда въглероден двуокис и соли, които се освобождават през белите дробове и урината. Накрая бъбреците отделят бикарбонатни йони и ги пращат към кръвта, за да попълнят изчерпаните запаси.
В случай че дишате и бъбреците ви са в изправност, може да сте сигурни, че кръвта ви се е закотвила на pH на стойност 7.4 и няма начин някоя храна да ви лиши от минерали в костите.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Факт 3: Киселинната храна не причинява рак
Привържениците на алкалната диета уверено твърдят, че ракът се развива в киселинна среда и че алкалната диета може да предотврати растежа и умножаването на ракови клетки. Истината е, че ракът сам създава своя собствена киселинна среда, независимо от телесното pH и диетата ни, като засилва процеса на гликолиза и понижава неговата циркулацията. Така всъщност киселинността на храната няма как да повлияе на развитието на рака.
Факт 4: Изследванията, които показват вредоносните ефекти на киселинната диета са доста съмнителни
Ако се позаинтересувате от тези изследвания и ги проверите по-щателно, ще видите, че те са изключително ограничени и необективни. Базират се на наблюдения, а не на конкретни факти. Често изследваните хора не са напълно здрави, което предполага предварително манипулиране на резултатите.