Лъжица чиа на ден държи кардиолога и гастроентеролога далеч от мен
Семената чиа са били основна храна на древните ацтеки – воините ги консумирали, за да си осигурят необходимата енергия и да повишат своята издръжливост. Древните легенди разказват, че само една лъжица чиа им е била достатъчна, за да ги поддържа в бойна готовност в продължение на 24 часа. На езика на маите чиа означава сила, а на езика на ацтеките – чиа означава мазен.
Семената чиа са богати на фибри, омега-3 мастни киселини, протеини, витамини и минерали.
Семената чиа имат високо съдържание на фибри, което допринася за правилното функциониране на червата. Фибрите в тях спомагат за по-бързо засищане, потискат апетита и чувството за глад. След консумация, благодарение на съдържащите се в тях разтворими влакна, семената чиа образуват гелобразна консистенция в стомаха, която действа като пребиотик, подпомагащ растежа на полезната чревна микрофлора, а освен това и прочиства храносмилателния тракт. Смята се, че тази гелобразна консистенция предовратява бързото разграждане на въглехидратите в организма, забавяйки действието на ензимите върху тях.
Благодарение на високото съдържание на омега-3 мастни киселини, надвишаващо дори това в сьомгата, семената чиа са изключително полезни за здравето на сърцето. Семената чиа са най-богатият растителен източник на омега-3 мастни киселини, те съдържат до 40% мазнини, като около 60% от тях са омега-3. Семената чиа имат противовъзпалително действие, спомагат за поддържане на холестерола, триглицеридите и кръвното налягане в здравословни граници, и така намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Редовната им консумация противодейства на оксидативния стрес и намалява риска от атеросклероза.
-
ГИНКО БИЛОБА 100МГ
За безупречна памет
-
ГИНКО БИЛОБА 30МГ
За безупречна памет
-
ГИНКО ХЕРЦ КАРНОЗИН
За по-добра памет, концентрация и работоспособност
-
ГИНКО ХЕРЦ МОНАСКУС
Регулира нивата на холестерола
Семената чиа са истинска енергийна съкровищница от хранителни вещества.
Семената чиа съдържат 19 аминокиселини.
Не съдържат глутен.
Имат високо съдържание на диетични фибри, което ги прави идеални при проблеми с храносмилането.
Семената чиа съдържат 20% омега-3 алфа-линоленова киселина (ALA), което ги прави суперхрана за мозъка и сърцето.
Те имат съдържание на омега-3 мастни киселини осем пъти повече от сьомгата.
Съдържат 20% пълноценен протеин с всички осем незаменими аминокиселини.
Имат високо съдържание на антиоксиданти, разполагат с четири пъти по-висока стойност на ORAC (капацитет за поглъщане на кислородните радикали) от боровинките.
Малките семенца съдържат пет пъти повече калций от млякото.
Имат седем пъти повече витамин С от портокалите.
Съдържанието на желязо в тях е три пъти повече от това в спанака.
Имат два пъти повече калий в сравнение с бананите.
Семената чиа са храна за здрави и красиви кожа, коса и нокти. Те помагат за баланса на кръвната захар, което ги прави идеална храна за хората с диабет. Диетолозите препоръчват ежедневната консумация на 1 ч.л. семена чиа. Могат да се смилат и да се добавят към салати, смути, плодов сок или да се използват за поръсване върху почти всички храни – зърнена закуска, супи, салати, мъфини, мляко и други.