• Недостигът на допамин и психичното ни здраве

    Допаминът е мозъчен химикал, който ни позволява да се наслаждаваме на чувството на блаженство и еуфория, той повишава концентрацията, фокуса, наричат го още “мотивационна молекула”. Той е невротрансмитерът, който ни кара да се чувстваме мотивирани. Допаминът се увеличава, когато сме активни, когато сме успели да се справим с някаква задача, независимо дали тя е малка [...] More  →
  • Детоксикираща напитка по рецепта на Джилиън Майкълс

    Навярно сте чували за Джилиън Майкълс. Тя е американската супер жена – признат фитнес експерт, чиито книги, тренировки, съвети за отслабване и диети са популярни вече по цял свят. От 12-годишно момиче с наднормено тегло, Джилиън се превръща в красива и добре оформена тийнейджърка. Днес тя е вдъхновение за всички, които се борят с излишните [...] More  →
  • За какво е полезен чаят от кора на нар?

    През 90-те години учени откриват полезните свойства на кората на този ценен плод, които основно се отнасят до храносмилателните функции на организма. И така, преди да захвърлите тази уж излишна част от нара, прочетете това: Кората на нара предотвратява сърдечните заболявания Тази част на плода е пълна с антиоксиданти, които предотвратяват оксидацията и вредното въздействие [...] More  →
  • Обезболяващи от кухненския шкаф и градината

    Невинаги е необходимо да прибягваме до силни медикаменти в случай на възпаление, болка, неразположение. Хубаво е да знаем с какво разполагаме в кухнята и градината си, защото много от храните, билките и подправките притежават свойства, които могат да ни бъдат от полза дори в кризисни ситуации. Куркумата например се използва от хилядолетия при възпаления, силна болка, [...] More  →
  • Фолат и фолиева киселина – има ли разлика?

    И фолатът, и фолиевата киселина са форми на витамин В9. Витамин В9 е водоразтворим витамин, чиято естествена форма е фолат - наименованието произлиза от латинската дума за листо, защото фолатът за пръв път е изолиран от спанака. Най-добрите естествени източници на фолат са листните зеленчуци, боб и нахут, аспержи, леща, авокадо, броколи, манго, портокали и [...] More  →
  • Как да се справим с разширените вени?

    Подобрете кръвообращението си Това е от огромно значение за вашите крака. Правете повече разходки, извеждайте кучето, шетайте из къщи. Друг начин е докато почивате на леглото или дивана, да вдигате за десетина минути краката си. Най-важното е да не се обездвижвате или застоявате в една позиция. Намалете килограмите Теглото оказва натиск върху краката, затова помислете [...] More  →
  • 5 невероятни здравословни ползи от тиквените семки

    Семената  на тиквата в никакъв случай не бива да бъдат хвърляни, тъй като са една от малкото храни, чиито полезни качества и хранителна стойност се увеличава успоредно с тяхното разграждане. За здраво сърце Едва четвърт чаша тиквени семки съдържат половината от препоръчителното количество магнезий – елемент, който отговаря за доброто здраве и нормалното функциониране на [...] More  →
  • Хумусът – вкусен природен антидепресант

    Опитвали ли сте хумус? Ако обичате нахут, хумусът ще ви хареса. Рецептата за приготвянето на тази вкусна паста варира леко в различните държави, но основните съставки за нейното приготвяне са нахут, лимонов сок, чесън, зехтин, сусамов тахан, червен пипер и маслини. Хумусът е популярно ястие в Близкия изток. У нас можем да открием хумус в [...] More  →
  • Ползите от адаптогена ашваганда и неговото дозиране

    Ашваганда (Withania somnifera), наричана още индийски женшен е една от най-често използваните и най-добре проучените адаптогенни билки. В аюрведичната медицина ашваганда се използва от хилядолетия за насърчаване на физическото и психичното здраве, за предпазване от редица болести и вредни фактори от околната среда, както и като средство, забавящо процесите на стареене. Ашваганда има редица ползи [...] More  →
  • Храните, които ни правят по-умни

    Здравословното и пълноценно хранене е от огромно значение за физическата форма и тонуса ни, а определени храни действат укрепващо на мозъчните клетки и подпомагат тяхното функциониране, подобряват паметта и избистрят ума. Сложните въглехидрати като тези в пълнозърнестия хляб, овесените ядки, кафявия ориз, плодовете и зеленчуците осигуряват достатъчно глюкоза, която е единственият тип захар, който мозъкът може [...] More  →
  • Природни средства за лечение при подагра и артрит

    Подаграта е метаболитно заболяване, чийто основен симптом е възпаление на някоя от ставите, най-често тази на палеца на крака, причинено от високите нива на пикочната киселина. Подаграта е болезнено заболяване, а в случай, че не се лекува - пристъпите зачестяват, пораженията в засегнатите стави стават необратими и могат да причинят тежка форма на артрит, както [...] More  →
  • 11 невероятни потискащи апетита храни за вашето тяло

    Стига да приобщите тези храни към диетата си, със сигурност те ще ви помогнат да регулирате теглото си според вашите желания. Храните, които се считат за хидрофилни , букв. „водолюбиви“, имат способността да абсорбират повече течност и в резултат пълнят и нашите тела с вода, като така задоволяват апетита ни.  Хидрофилните фибри се разтварят в [...] More  →
Updating…
  • Нямате артикули в количката.