Как да заместим някои млечни продукти?
Дали по собствено желание, или поради някаква определена причина някои хора решават да преминат към веган режим на хранене. Това означава, че не консумират не само месо, но и яйца, млечни продукти, а някои отказват дори и меда като животински продукт.
Отказването от млечни продукти не е лека задача, но може да се случи плавно и приятно, като заменим нещо, което обичаме, с друго, което е също толкова вкусно. Предлагаме ви няколко трика, които ще ви помогнат в това отношение:
Използвайте кокосово мляко вместо сметана за кафе
Кокосовото мляко се продава в готов вид, а иначе може да си приготвите много лесно и домашно растително мляко от ядки. Най-често се използват: бадеми, конопени, слънчогледови, сусамови семена. Няма да откриете никаква разлика между прясното мляко или сметаната, която сте използвали допреди това.
Замразени банани вместо сладолед за десерт
Замразете банан, нарязан на парченца и ще се получи като плодовите сладоледи на клечка, които всички обичаме. Действа освежаващо през лятото, може да се приготви по всяко време, а и ценните качества на банана се запазват в пълна степен.
Експериментирайте със сосове, дресинги и песто
Няколко варианта:
Хумус от тахан, нахут (по избор), лимонов сок,чесън и сол
Песто с босилек, зехтин, кедрови ядки, чесън и сол
Маслиново песто с каперси, чесън и лимонов сок – може да прибавите и 1-2 парченца сушен домат
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Наблегнете на ядките
Освен немлечно мляко (от овес, конопени семена, сусам, слънчогледови семена, кашу, бадеми и пр.), може да си приготвите и различни сладки използвайки гъстата част, която остава, след като прецедите млякото. Освен това чудесно пасва и на различни типове сосове и песто – като предложените по-горе.
Кокосово масло и авокадо – първи приятели в кухнята на вегана
Кокосовото масло може да се използва за готвене, чудесно е за сосове и сладки, а авокадото можете да консумирате намазано директно върху филийка пълнозърнест хляб. И двата продукта са изключително богати на ценни мастни киселини, засищат и снабдяват организма с достатъчно енергия.