Защо стевия е най-добрият подсладител?
Стевия (Stevia rebaudiana) e южноамериканско растение, чиито съставки имат сладникав вкус и затова растението се използва за туширане на горчивия вкус или за подслаждане на чай, кафе и други напитки.
Стевията е 100 пъти по-сладка от бялата захар, която бива наричана “бялата отрова”, което означава, че само щипка стевия подслажда колкото няколко лъжици захар.
Тайната е в листата на растението, откъдето се извлича и сладкият екстракт. А освен че подслажда, стевията има редица ползи за здравето.
Стевията има сладък вкус, без страничен привкус. Калорийната и стойност е почти нулева и притежава отлична водоразтворимост.
Едно от важните й свойства е, че е напълно устойчива при нагряване и затова е подходяща за кулинарна употреба.
За разлика от захарта, стевията не представлява хранителна среда за бактерии и паразити. Напротив – има антибактериални и противогъбични свойства.
Напълно безвредна е при продължителна употреба и не повишава, а нормализира нивото на кръвната захар.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Стевията съдържа сапонини, които стимулират функциите на стомашно-чревния тракт и бъбреците, а също така помагат за усвояването на останалите активни вещества в организма. Има и флавоноиди, които имат антиоксидантно действие; аминокиселини; важни мастни киселини; витамини от група В; калий, калций, фосфор,магнезий,цинк,силиций и др.
А етеричното масло от растението има силни антимикробни и противовъзпалителни свойства, помага при болести на стомаха, черния дроб, бъбреците и далака.
Хората с диабет спокойно могат да използват стевия, тъй като тя няма никакви странични ефекти. В стевия се съдържа важно вещество, наречено кемпферол (което е открито и в моринга), спиращо развитието и разпространението на раковите клетки.
Най-добре е да използвате директно листата на стевия, изсушени и стрити на прах, а не естествени подсладители, съдържащи стевия, защото те са добити по изкуствен начин.
Стевия можете да приготвите като настойка, под формата на чай.
Оставете 1 лъжица от листата да киснат за 10 мин във вода.
Съчетава се чудесно с различни видове сок, шейк, освежаващи напитки.