Да направим храната си по-здравословна
Дори най-запалените по здравословно хранене имат нужда от малко вдъхновение от време на време.
Защото не става да се храните само с едни и същи неща.
Предлагаме ви няколко добри съвета за това „оздравите“ храната си, или по лесен начин да превърнете всяко ястие в източник на здраве и сила.
Хората по света все повече осъзнават, че кампанията против консумирането на мазнини е глупава и подвеждаща.
С неприемането на мазнини не само че няма да предотвратите напълняването, но ще лишите организма си от важни за него хранителни вещества. Въпреки това лошият имидж на мазнините продължава да преследва хората дори на подсъзнателно ниво.
Здравословните мазнини са особено важен фактор за притежанието на добро зрение, здрава костна система и кръвообращението.
Те имат пряка връзка със състоянието на сърцето и понижават нивата на лошия холестерол.
Мастните киселини омега-3 и омега-6 са жизненоважни за клетките, мускулите и противовъзпалителните механизми в тялото.
Ако искате да добавите повече полезни мазнини към храната си, използвайте зехтин, кокосово масло, авокадо, ядки или наблегнете на рибата.
Напрвете си едно ястие с изцяло органични продукти и ще видите разликата.
Органичните храни (независимо дали от био магазина или баба на село) съдържат много по-голяма хранителна стойност.
Най-важното при тях е, че запазват до 60 и повече процентa своите антиоксиданти и същевремнно имат по-ниски нива на пестицидна замърсеност.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Такъв е примерът с доматите. Сготвените домати имат по-голама антиоксидантна мощ от суровите.
Това важи за гъбите, морковите, спанака, броколите, аспержите, карфиола, зелето и чушките.
Нищо не пречи да ги задушавате и запичате леко, както и да си правите топли салати вместо да ги ядете сурови.
Някои храни съдържат деликатни ензими, които лесно се унищожават при награвяне.
Такъв е случаят с чесъна, който съдържа съединение, познато като алицин – изключително ценно за имунната система и ДНК – но дори минута върху котлона е достатъчна да го убие.
По същия начин по-добре приемайте суров сока на различни плодове, тоест прясно изцеден, вместо в пастьоризирания вариант, при който се унищожават ензимите и витамините.
Когато са замразени навреме, в плодовете и зеленчуците се запазва високото ниво на витамини и хранителни вещества.
Според учените замразените продукти в никакъв случай не се различават от пресните.
Да не говорим за зимния период, когато, реално погледнато, повече полза на организма носят замразените летни зеленчуци, отколкото отгледаните в парник.
Това винаги обогатява храната ви с повече витамини, антиоксиданти и фибри. Ако е омлет, защо да не е със спанак. Ако са картофки, защо да не с гарнирани със салата. Няма да сгрешите, ако се хванете за зелено.
Тя не само допринася за теглото, но се отразява ужасно неблагоприятно на сърцето.
Вместо захар използвайте подправки, с които да подсилите вкуса на храната.
Например мед или канела. Захарта се прикрива зад множество неща.
Опитайте да използвате прости съставки или такива, които приготвяте сами у дома.