Бразилският орех – най-добрия хранителен източник на селен
Наричаме бразилския орех ядка, но той всъщност представлява семето на едно най-високите тропически дървета. Бразилският орех е най-добрия хранителен източник на селен. Селенът е мощен антиоксидант, който подпомага функционирането на имунната и сърдечно-съдовата система, спомага за правилното функциониране на щитовидната жлеза, има противовъзпалително действие, подпомага мозъка, подобрява настроението и т.н.
Специалистите са установили, че селенът оказва влияние върху RNK-вирусите, какъвто е и коронавирус COVID-19.
Достатъчна е консумацията на 2 бразилски ореха на ден, за да се поддържат необходимите здравословни нива на селен в организма.
Освен богат на селен, бразилският орех има високо съдържание на протеини, фибри, мед, магнезий и витамин В1.
Една шепа (6-8 ядки) сушени бразилски орехи съдържа приблизително:
- 185 калории
- 3,5 гр въглехидрати
- 4 гр протеини
- 18,8 гр мазнини
- 2,1 гр фибри
- 542 мкг селен
- 106 мг магнезий
- 0,5 мг мед
- 205 мг фосфор
- 0,3 мг манган
- 0,2 мг витамин В1
- 1,6 мг витамин Е
- 1,1 мг цинк
- 45,2 мг калций
- 186 мг калий
- 0,7 мг желязо
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ВОДОРАСЛИ
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Консумацията на бразилски орех има редица ползи за здравето, ето някои от тях:
Противовъзпалително и имуностимулиращо действие – бразилският орех е богат на антиоксиданти, като селен, витамин Е, елагова и галова киселина. Селенът увеличава нивата на глутатион пероксидазата, ензим, който помага за намаляване на възпалението и защитава тялото от оксидативен стрес, като по този начин поддържа здравето на клетките. Елаговата киселина има силни противовъзпалителни и дори невропротективни свойства. Проучване показва, че консумацията само на един бразилски орех на ден в продължение на три месеца, е успяла да намали възпалението и маркерите за оксидативен стрес при пациенти на бъбречна диализа.
Селенът укрепва имунната система, като повишава производството на естествените клетки-убийци. Селенът инхибира навлизането на вируси в здравите клетки. Той окислява определени групи във вирусния протеин дисулфид изомераза, което прави вируса неспособен да прониква през здравата клетъчна мембрана. Селенът в комбинация с витамини А, С и Е, увеличава пролиферацията на Т-лимфоцитите. Следователно, благодарение на високите нива селен в бразилския орех, консумацията му може да помогне при лечение и профилактика на коронавирус COVID-19.
Противораково действие – комбинацията от високи нива на селен и елагова киселина в бразилския орех има антимутагенно и противораково действие. Проучване, проведено в Китай, където приемът на селен е нисък, а процентът на заболели от рак на хранопровода е изключително висок, показва значима връзка между серумните нива на селен и честотата на рак на хранопровода.
Селенът помага за извеждане на тежките метали от организма, предпазва от натравяне с живак и олово, което помага за намаляване на риска от рак и укрепва здравето на клетките.
Намалява тревожността и подобрява настроението – научно е доказано, че дефицитът на селен, се свързва с повишена тревожност и депресивни състояния.
Селенът в комбинация с витамин В1 и елагова киселина подкрепя мозъчните функции, но и подобрява настроението и общото емоционално състояние.
Испански изследователи установяват, че след консумация на бразилски орех, се увеличават нивата на серотонин – “хормонът на щастието”. Това води не само до подобряване на настроението, но оказва положителен ефект и върху качеството на съня и апетита.
Подпомага сърдечната дейност – бразилският орех съдържа здравословни мазнини, антиоксиданти, минерали и фибри, които подпомагат работата и здравето на сърцето.
Благодарение на съдържащия се в бразилския орех селен, консумацията му намалява образуването на тромби в кръвоносните съдове. Консумацията на бразилски орех помага за намаляване на LDL холестерола и подобрява нивото на HDL холестерола, поддържа кръвното налягане в здравословни граници, предпазва от инсулт, инфаркт, затлъстяване и сърдечни заболявания.
Грижа за здравето на щитовидната жлеза – селенът е ключов микроелемент за здравето на щитовидната жлеза. В щитовидната жлеза концентрацията на селен е най-висока на грам тъкан, в сравнение с всеки друг орган. Щитовидната жлеза отделя няколко хормона, които са от изключително значение за метаболизма, сърдечната честота и регулирането на телесната температура. Селенът действа като катализатор за производството на активни хормони на щитовидната жлеза. В един бразилски орех се съдържа достатъчно селен за производството на щитовидни хормони, които поддържат правилната функция и здравето на щитовидната жлеза.
Бразилският орех е вкусен и изключително полезен, но с него не бива и да се прекалява. Консумацията на два бразилски ореха на ден е достатъчна, избягвайте консумация на повече от шест на ден, защото селенът във високи дози е токсичен.