Алтернативи на бялото пшенично брашно
Бялото пшенично брашно, сочено като една от основните причини за наддаване на тегло, отдавна не е единствения избор, когато става дума за брашно. Нарастващото търсене на по-здравословни, полезни, понякога и безглутенови алтернативи на бялото брашно, направи заместителите му в търговската мрежа много достъпни.
Ето някои от алтернативите на бялото пшенично брашно:
Пълнозърнесто пшенично брашно – това брашно се получава при смилане на цялото зърно, като се запазват хранителните вещества, съдържащи се в зърното и обвивката му. Външната обвивка на зърното е богата на фибри и минерали.
Фибрите са свързани с намален риск от сърдечни заболявания, инсулт, високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет тип 2 и някои видове рак.
Овесено брашно – произвежда се от смлян пълнозърнест овес. Овесеното брашно е отличен източник на бавни въглехидрати, фибри, протеини и минерали. Овесът е богат на вид водноразтворими фибри, бета-глюкани, които понижават LDL холестерола, подобряват инсулиновия отговор и нивата на кръвната захар, спомагат за развитието на полезни бактерии в червата.
Бадемово брашно – вкусна и питателна безглутенова алтернатива на традиционното пшенично брашно. Това брашно има високо съдържание на растителни протеини и ниско съдържание на мазнини. Богато е на калций, магнезий, желязо, цинк и витамини от група В.
Кокосово брашно – приготвя се от смлени изсушени кокосови орехи, не съдържа глутен. Кокосовото брашно има високо съдържание на ненаситени мастни киселини, протеини и фибри.
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ВОДОРАСЛИ
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Брашно от киноа – това брашно не съдържа глутен и има лек орехов вкус. Киноа е пълноценен, растителен източник на протеини, което означава, че съдържа и осигурява всички незаменими аминокиселини. Брашното от киноа е богато на фибри, желязо, магнезий и витамини от група В.
Брашно от нахут – не съдържа глутен, има мек, ядков вкус и е отличен източник на растителни протеини и фибри. Нахутът е богат на желязо, калций, магнезий и фолат.
Брашно от спелта – спелтата е древен сорт пшеница. Има ядков привкус, съдържа повече протеини, фибри, минерали и витамини от пшеницата. Подобно на пшеничното брашно, се предлага рафинирано и пълнозърнесто. Брашното от спелта съдържа глутен.
Ръжено брашно – получава се от смилането на ръжените зърна, има ниско съдържание на глутен и силен аромат. Отличен източник на протеини, аминокиселини, ензими, ферулова киселина, магнезий, желязо, калций, селен и други.
Брашно от елда – елдата има високо съдържание на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Има интересен вкус и аромат, не съдържа глутен. Брашното от елда е бедно на въглехидрати, което го прави подходящо за диабетици. Препоръчва се при висок холестерол, затлъстяване и наднормено тегло.
Брашно от просо – просото има ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Брашното от просо може да е от обелено зърно, но може и да е пълнозърнесто. Не съдържа глутен, има лек орехов вкус.